Pravoslavlje u igri i pjesmi

0

MILIĆI – Proglašenjem pobjednika u Milićima je završen takmičarski dio Festivala folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja, na kojem je nastupilo 14 kulturno-umjetničkih društava sa oko 680 učesnika iz Rusije, Ukrajine, Grčke, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od po 6.000 KM osvojili su folklorni ansambli „Romanasul“ iz rumunskog grada Kluža, „Epirus“ iz Soluna i „Vila“ iz Novog Sada.

Drugo mjesto i nagrada od po 4.000 KM pripala je ansamblima „Sofija-šest“ iz Sofije, „Rovesnik“ iz ukrajinskog grada Vinica i „Volžanka“ iz Jaroslava u Rusiji.

Novčane nagrade od po 3.000 KM za osvojeno treće mjesto dobili su ansambli „Kopaonik“ iz Leposavića, „Đoka Pavlović“ iz Beograda i „Valjaonice bakra i valjaonice aluminijuma IMPOL Seval“ iz Sevojna.

Žiri je sa po 2.000 KM nagradio i GKUD „Pronija“ iz Prnjavora za perspektivan muški ansambl, zatim bilećko GKUD „Vladimir Gaćinović“ za najljepši i najmlađi ansambl, milićki KUD „Boksit“ za scenski nastup, bijeljinski KUD „Pletenica“ za muzički aranžman i AKUD „Mirče Acev“ iz Skoplja za autentičnost narodnih igara.

Generalni pokrovitelj i organizator festivala bila je Kompanija „Boksit“, supokrovitelji Vlada Republike Srpske, „Drina osiguranje“, preduzeće „Mileks“ i opština Milići, uz podršku brojnih sponzora.

Predsjednik Kompanije „Boksit“ Rajko Dukić rekao je da „Boksit“ ove godine slavi 60 godina postojanja i uspješnog rada, te da je i cilj organizatora bio da ovogodišnji Festival folklora bude masovniji i kvalitetniji od ranijih.

„Ako hoćemo da projektujemo svoju budućnost, da težimo ka nečemu dobrom, onda moramo da vodimo računa i o prošlosti, tradiciji, običajima, jeziku, o onome ko smo, šta smo i čemu težimo. Moramo da poštujemo i tuđe vrijednosti“, rekao je novinarima sinoć Dukić.

Umjetnički direktor jednog od pobjednika, ansambla „Romanasul“, Lućijan Revnik rekao je novinarima prvi put gostuju na festivalu u Milićima odakle nosi odlične utiske.

Koreograf, umjetnički direktor i direktor novosadskog Folklornog ansambla „Vila“ Milorad Lonić kaže da nije toliko bitno što su dobili prvu nagradu, već ljubav koju pravoslavlje nosi u sebi.

Predsjednik i koreograf Kulturno-umjetničkog društva „Pletenica“ iz Bijeljine Aleksandra Cvjetinović istakla je da su članovi društva oduševljeni atmosferom i kvalitetom učesnika na festivalu u Milićima.

Učesnike je ocjenjivao žiri koji su činili profesor etnokoreologije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu Selena Rakočević, viši kustos i etnomuzikolog i viši asistent za užu naučnu oblast Etnokoreologija na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Sanja Pupac, šef Katedre za etnomuzikologiju na Akademija umjetnosti u Banjaluci Dragica Panić Kašanski, glavni i odgovorni urednik radija „Birač“ iz Milića Jelena Pantić i zamjenik načelnika opštine Milići Marko Savić.

Festival folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja održava se u okviru „LJetnjeg festivala kulture i sporta – Milići 2019“.

Održan nastup dječiji folklorni ansambli

MILIĆI – U okviru LJetnog festivala kulture i sporta u Milićima danas je održan Prvi festival dječijeg folklornog stvaralaštva, na kojem su nastupili ansambli iz Loznice, Brčkog, Srebrenice, Vlasenice i Milića.

Pomoćnik direktora u „Boksitovom“ Sektoru za turizam i kulturno-sportske aktivnosti Milenko Lalović rekao je Srni da festival nije imao takmičarski karakter.

„Svi oni su pobjednici samim tim što su smogli hrabrosti da pred milićkom publikom pokažu šta su naučili u svojim društvima i sa kolikim žarom i voljom njeguju narodne igre i pjesme“, istakao je Lalović.

Umjetnički rukovodilac u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu /SPKD/ „Prosvjeta“ iz Vlasenice Slaviša Pejanović rekao da su se članovi tog društva u Milićima predstavili sa srpskim narodnim igrama iz Sarajevskog polja.

„Vjerujem da je učešće na današnjoj manifestaciji svako dijete dodatno motivisalo da nastavi da se bavi folklorom, ali i da su stekli nova iskustva i prijateljstva, što je za njih veoma važno“, rekao je Pejanović.

Na Prvom festivalu dječijeg folklornog stvaralaštva nastupili su i SKUD „Sveti Despot Stefan Lazarević“ iz Srebenice sa spletom igara iz Srbije, SPKD „Prosvjeta“ iz Brčkog sa igrama iz Pirota, KUD „Karadžić“ iz Loznice sa igrama iz Podrinja i KUD „Boksit“ iz Milića sa igrama iz Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare