Pravni sljedbenik društva “Prosvjeta” sa sjedištem u Palama

0

Institut za intelektualno vlasništvo BiH donijelo je rješenje, prema kojem je Srpsko kulturno-prosvjetno društvo /SKPD/ “Prosvjeta”, sa sjedištem na Palama, pravni sljedbenik naziva i znaka ovog društva.

“Iz ovog rješenja proizilazi da SKPD `Prosvjeta` u Sarajevu nema pravo da koristi ime i znak našeg društva”, izjavio je Srni presjednik SKPD “Prosvjete” u Palama Slobodan Savić.

On je naveo da je nakon ove odluke delegacija Glavnog odbora “Prosvjete” juče razgovarala sa predstavnicima sarajevske “Prosvjete” i ponudila im da predlože svog člana za Glavni odbor i prihvati ciljeve i zadatke ovog društva.

“Prihvatili smo njihovu ideju da u narednih šest mjeseci razgovaramo o mogućnostima saradnje i jednistvenog djelovanja. Međutim, koliko ćemo uspjeti u tome – ne znam. Mi na ‘Prosvjetu’ gledamo kao na jedinstveno društvo”, rekao je Savić.

Ukoliko sarajevska “Prosvjeta” ne bude željela jedinstveno djelovanje, kaže Savić, onda će im pravni sljedbenik ovog društva, u krajnjem slučaju sudskim putem, osporiti korištenje znaka i imena.

“Ipak, nadam se da do toga neće doći i da će sarajevska ‘Prosvjeta’ prihvatiti naš prijedlog”, istakao je Savić.

On je naglasio da je “Prosvjeta” nedjeljiva i da je pravni sljedbenik ovog društva, te da je “svako drugo pojavljivanje samoinicijativno”.

Ipak, Savić je ocijenio veoma pozitivnim činjenicu da su se, nakon dvadeset godina “dopisivanja i prepisivanja”, dva društva konačno sastala i razgovarala.

On je napomenuo da je “Prosvjeta” koja djeluje i radi na području Sarajeva samostalno formirana, bez saglasnosti Glavnog odbora ovog društva.

Savić je podsjetio da je obnoviteljska skupštine “Prosvjete” održana 1999. godine i da djeluje samostalno.

“`Prosvjeta` je jedinstveno udruženje koje ima svoj Glavni odbor, predsjednika i pravni je sljedbenik Srpskog kulturno-prosvjetnog društva”, napomenuo je Savić i dodao da “Prosvjeta” ima 43 opštinska i gradska odbora u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, dijaspori, kao i gradske odbore u Zenici i Tuzli, dok je sarajevska “Prosvjeta” formirala svoj gradski odbor u Mostaru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments