Pravni fakultet ugostio najbolje besjednike RS i Srbije

0

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) okupio je u svom zdanju u Palama najbolje besjednike iz RS i Srbije, studente pravnih fakulteta u ovom gradu, Bijeljini, Banjoj Luci i Beogradu, kao i Filozofskog fakulteta UIS, te po prvi put organizovao „Veče besjede“, koje se može okarakterisati i kao neformalno republičko i regionalno takmičenje u besjedništvu.

Pred stručnim žirijem, koji su činili univerzitetski profesori Oliver Antić, Milan Tomić i Branka Brčkalo, kao i pred mnogobrojnim posjetiocima u amfiteatru paljanske visokoškolske ustanove, predstavilo se 12 besjednika, a posebno treba istaći da su mahom govorili svoje tekstove, što je nastupima davalo dodatnu vrijednost i ubjedljivost.

Po ocjeni žirija, najbolji i za nijansu najubjedljiviji govornik bio je student PF u Palama, inače i student omudsman RS, Marko Močević, dok je prvu nagradu publike dobio njegov mlađi kolega Nikola Čvoro. Drugu i treću nagradu podijelili su Aleksandar Kostić i Aleksandar Jokić, odnosno Brankica Subotić i Aleksandra Čvoro, dok je specijalno priznanje dobio Đorđe Marilović.

– Bez dobrih govornika nema dobrih pravnika, kao što je bez dobrih pravnika i studenata prava teško zamisliti jednu ovakvu manifestaciju. Srećan sam i ponosan na naše studente koji njeguju besjedništvo i znaju da bez takvog govorničkog dara teško može biti dobre advokature, odbrane, sudske prakse…-rekao je dekan PF UIS, profesor dr Milan Tomić, najavivši da će tokom ove godine, kada fakultet bude obilježavao Dan i krsnu slavu, biti upriličeno i još veće i masovnije takmičenje besjednika.

Viši asistent na PF UIS, Dimitrije Ćeranić, podsjetio je da je besjednička sekcija na ovom fakultetu postojala još prije više od decenije, kada je oformio i njome rukovodio danas, nažalost, pokojni profesor Novica Vojinović, čiji su puleni učestvovali i osvajali nagrade na besjedničkim večerima od Beograda, Banje Luke i Sremske Mitrovice, pa sve do Italije i čuvenog Festivala rimske tradicije.

– Prije pola godine obnovljen je rad ove sekcije i krenuli smo, evo, u jedan pionirski poduhvat da organizujemo prvo republičko takmičenje, iako ono nema zvanični karakter. Da je zaista riječ o značajnoj manifestaciji visokog kvaliteta, potvrđuje i to da je PF iz Beograda u Pale poslao svog najboljeg besjednika, a raduje nas što su učešće uzeli naši studenti od Banje Luke do Trebinja, koji dolaze sa različitih fakulteta i iz raznih mjesta i gradova-poručio je Ćeranić.

Rekao je i da će najbolji besjednici sa ove manifestacije, koja je inače organizovana pod pokroviteljstvom PF UIS i Opštine Pale, već na Vidovdan ove godine, u Kosovskoj Mitrovici, nastupiti i na druženju besjednika Srbije, RS i Crne Gore.

ANTRE: Nagrada „Žan Ditur“

Na manifestaciji je ustanovljena i nagrada za najboljeg besjednika koja nosi ime velikog francuskog akademika i mislioca, Žana Ditura, velikog prijatelja srpskog naroda i, kako je to rekao profesor dr Oliver Antić, sveca vrline pravednosti.

(www.palelive.com / S. ŠEKARA)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare