Pozitivan prirodni priraštaj samo u Petrovcu i Istočnom Drvaru

0

BANJALUKA – Republika Srpska je u prošloj godini imala negativan prirodni prirštaj od 9.728, za koliko je bio veći broj umrlih od broja rođenih, navodi se u publikaciji „Gradovi i opštine Republike Srpske 2022“ Republičkog zavoda za statistiku.

U prošloj godini je samo u dvije opštine zabilježen pozitivan prirodni priraštaj i to u Istočnom Drvaru jedan i Petrovcu šest.

Procijenjeni broj stanovnika u Srpskoj u prošloj godini bio je 1.128.309, što je manje od procjene iz 2020. godine prema kojoj je procijenjeni broj bio 1.136.274 stanovnika.

Prosječna starost stanovništva u Srpskoj u prošloj godini bila je 43,54 godine, dok je najveći prosjek starosti stanovništva od 59,26 godina imala opština Kupres /Republika Srpska/.

U Srpskoj je u prošloj godini prosječna plata bila 1.004 KM u 16 lokalnih zajednica, računajući i prosječnu platu na nivou grada Istočno Sarajevo, koji je imao prosjek primanja veći od republičkog.

Najveće prosječne plate u prošloj godini bile su 1.344 KM u Stanarima, gdje se nalaze rudnik i termoelektrana, te 1.276 KM u Ugljeviku, gdje su takođe rudnik i termoelektrana, dok je najmanji prosjek od 673 KM bio u opštini Jezero.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Ilustracija)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare