Povećati doze prikupljene krvi

0

Prosjek prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika u Republici Srpskoj kreće se oko 18 doza na 1.000 stanovnika, a taj broj trebalo bi povećati bar na 30, podaci su Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navedeni u „Strategiji sigurne krvi u Republici Srpskoj do 2015. godine“.


U strategiji se navodi da je taj broj neophodno povećati na najmanje 30 doza na 1.000 stanovnika, jer su to, prema procjeni, potrebe za krvlju, te da dobrovoljno davanje krvi treba da bude dominantan ili jedini način prikupljanja krvi.

Opštinske organizacije Crvenog krsta Republike Srpske, u saradnji sa službama za transfuziju krvi, redovno organizuju akcije davanja krvi. Prema evidenciji u bazi podataka Crvenog krsta Srpske, ukupan broj registrovanih davalaca iznosi više od 16.000, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Povodom obilježavanja 14. juna – Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, republički Crveni krst tradicionalno organizuje druženje – Susret dobrovoljnih davalaca krvi na Jahorini. Do sada je održano šest centralnih susreta na kojima učestvuje oko 600 davalaca krvi iz svih krajeva Srpske.

Ove godine, zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, centralni susret dobrovoljnih davalaca krvi je odgođen.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se s ciljem skretanja pažnje društvu na značaj i potrebe za sigurnom krvi i krvnim derivatima, i odavanja zahvalnosti dobrovoljnim, neplaćenim davaocima za njihov dar kojim spašavaju živote.

Ove godine kampanja Svjetske zdravstvene organizacije za obilježavanje 14. juna u središte stavlja majke, trudnice i porodilje, kako bi se skrenula pažnja na značaj pravovremeno obezbijeđene krvi i drugih krvnih derivata i spriječila smrt zbog gubitka krvi prilikom porođaja ili usljed komplikacija u trudnoći i nakon poroda.

Slogan pod kojim se u svijetu obilježava ovaj dan je „Sigurna krv za spašavanje života majki“.

Dan posvećen davaocima krvi obilježava se na rođendan Karla Landštajnera zaslužnog za otkriće krvnih grupa. Datum je ustanovila Svjetska zdravstvena organizacija, u saradnji sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Međunarodnim udruženjem transfuziologa i Međunarodnom asocijacijom udruženja dobrovoljnih davalaca krvi.

Svake godine se širom svijeta prikupi oko 107 miliona doza krvi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare