Povećan rizik od nastanka lavina, upozorenje posjetiocima planina

0

Savez gorskih službi spasavanja u BiH upozorio je posjetioce planina na lavine, mogućnosti nestanka i smrzavanja, te povreda na skijaškim stazama i izvan njih, zbog velikih nanosa snijega i niske temperature vazduha, najavljenih vremenskih prilika i povećane posjete planinama.

Iz Saveza su naveli da je zbog velikog snijega u kombinaciji s djelovanjem vjetra i najavljenim variranjem temperatura povećan rizik za nastanak lavina, posebno na strmim padinama, nagiba većeg od 30 stepeni, na sjevernim i sjeveroistočnim obroncima.

„I za najbolje poznavaoce terena i u idealnim uslovima snijeg mijenja vizure i otežava orijentaciju. Velike količine snijega, mećave, naoblačenje, vjetrovi i smanjena vidljivost u narednim danima dodatno će otežati orijentaciju i najiskusnijima. Bez obzira na iskustvo i opremu, dezorijentisani i bez zaklona, u ovakvim vremenskim uslovima ste u životnoj opasnosti“, upozorili su iz Saveza.

Posjetioce planina su iz Saveza savjetovali da razmisle prije nego se „prepuste“ rizicima koji, zbog trenutnih uslova i prognoziranih vremenskih prilika, prijete narednih dana, kao i da obavijeste druge osobe o svojim namjerama.

„Pri izlasku na skijališta dobro se zagrijte, opremite odgovarajućom opremom, odjećom, zaštitnim naočarima, kacigom i striktno poštujte pravila i uputstva ponašanja na skijalištima. Ne napuštajte označene staze i uređene dijelove skijališta“, naglašeno je u saopštenju.

Napomenuli su da su spasioci posljednjih nekoliko dana imali ozbiljnih intervencija, te da je zbog povećane posjećenosti izletničkih i skijaških centara u planinama povećana opasnost od povređivanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare