Povećan broj zahtjeva za registraciju djelatnosti

0

U opštini Pale povećan je broj zahtjeva za registraciju djelatnosti nakon što je počela primjena Zakona o registrovanju poslovnih subjekata i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preduzetničkoj djelatnosti, rekao je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miloš Jovanović.

Jovanović je istakao da su već prvog dana preduzetnici iskazali pojačan interes za registracijom, jer su nove izmjene pojednostavile proces, a od dokumenata potrebna je samo kopija lične karte i uvjerenje da nije zabranjeno obavljanje određenih djelatnosti.

On je podsjetio da je samo u pojedinim slučajevima, kada je to Zakonom predviđeno, potrebno da podnosilac zahtjeva priloži i ljekarsko uvjerenje. “Organ nije dužan da provjerava da li su ispunjeni uslovi u pogledu tehničke opremljenosti prostora, da li podnosilac zahtjeva ima odgovarajuću stručnu spremu, jer to vrši inspekcija prilikom kontrole”, pojasnio je Jovanović.

On je istakao da je opština već ranije donijela odluku o snižavanju opštinskih taksi za sva odobrenja o osnivanju preduzeća, koje iznose 30 KM, a sve vrste promjena u toku poslovanja-preregistracija, odjave, koštaju 20 KM.

“To je smanjilo troškove registracije, a stranka za jedan dan može da registruje firmu”, precizirao je Jovanović.

On je pojasnio da poslije opštinskih rješenja, Agencija za posredničke, finansijske, informatičke usluge /APIF/ treba u ime preduzetnika da pribavi jedinstveni broj Poreske uprave i samim tim procedura kompletne registracije je za preduzetnike gotova.

“U opštini ćemo vrlo brzo elektronskom vezom dostavljati APIF-u rješenja bez jedinstvenog identifikacionog broja, a onda će APIF, kada izvrši dobijanje jedinstvenog broja Poreske uprave, proslijediti nama i mi ćemo ga unositi u rješenja”, rekao je Jovanović.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments