Povećan broj registrovanih samostalnih preduzetnika

0

U toku 2015. godine na području opštine Pale registrovana su 132 samostalna preduzetnika, što je za 56 više u odnosu na 2014. godinu, rekla je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Vedrana Hršum.
Hršumova je istakla da je zaključno sa 31. decembrom 2015. godine na području opštine bilo 508 registrovanih samostalnih preduzetničkih radnji.

Ona je precizirala da je najviše bilo registrovanih preduzetnika iz oblasti zanatstva 186, trgovina 113, ugostiteljstvo 125 i ostale djelatnosti 29.

„U oblasti saobraćaja registrovano je 55 preduzetnika, od čega 20 u javnom prevozu stvari, 30 taksi prevoznika i pet auto-škola“, navela je Hršumova.

Prema njenim riječima, u toku 2015. godine djelatnost je odjavio 71 preduzetnik, a najčešći razlozi za to bili su uglavnom ekonomske prirode, odnosno zbog nerentabilnosti poslovanja i smanjenog obima posla.

Ona ističe da je zakonski rok za rješavanje zahtjeva za registraciju preduzetničke djelatnosti dva dana, ali da se u okviru Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale rješavaju za jedan dan, a vrlo često i isti dan kada se preda zahtjev, kada stranka za to izrazi potrebu.

Hršumova dodaje da je za prijavu obavljanja djelatnosti samostalnog preduzetnika od dokumentacije potrebno predati samo uvjerenje o nekažnjavanju i kopiju lične karte.

„U toku daljeg poslovanja inspekcijski organi vrše kontrolu ispunjenosti ostalih uslova, u zavisnosti od vrste djelatnosti“, navela je Hršumova i dodala da svi preduzetnici moraju imati upotrebnu dozvolu za prostor, te ispunjavati minimalne tehničke uslove u pogledu kadra, prostora i opreme.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare