Povećan broj požara usljed ljudske nepažnje

0
Arhivska fotografija

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Istočnog Sarajeva u proteklih mjesec dana evidentirano je 60 požara izazvanih ljudskom nepažnjom prilikom paljenja niskog rastinja i suve trave, rekao je starješina gradske Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice NJegoš Vukadin.

„Neuobičajeno visoka temperatura vazduha za ovo doba godine i period bez padavina uzrokovali su povećan broj požara na otvorenom prostoru, na livadama, u niskom rastinju. Šumskih požara nije bilo jer je temperatura noću još vrlo niska i ima mraza“, rekao je Vukadin.

On je naveo da najviše požara ima tokom vikenda, kada veći broj građana boravi na izletištima ili na svojim imanjima, objavljeno je na portalu grada Istočno Sarajevo.

„Najveći broj intervencija imamo nedjeljom. Vatra koja nije propisno ugašena izmakne kontroli, proširi se i izazove požar na suvoj travi i niskom rastinju. U ovakvim situacijama, najvažnije je da imamo blagovremenu dojavu kako bismo na vrijeme intervenisali i spriječili požar širih razmjera“, istakao je Vukadin.

On je apelovao na građane koji čiste imanja i poljoprivrednike koji rade na pripremi zemljišta za proljećnu sjetvu da budu oprezni i radove izvode kontrolisano.

„Spaljivanje korova trebalo bi da se vrši na bezbjedan način, kontrolisano. Postoje metode uklanjanja i skladištenja korova, na način da se iskoristi kao đubrivo za narednu sezonu. Ukoliko je zaista potrebno spaliti veće količine korova, spremni smo da po pozivu izađemo na teren i nadgledamo ove aktivnosti“, naglasio je Vukadin.

Prema riječima Vukadina, Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Istočnog Sarajeva posjeduje savremenu opremu i vozila za gašenje svih vrsta požara.

„Imamo dovoljan broj zaposlenih, koji prolaze kontinuiranu obuku. Raspolažemo potrebnom opremom za zaštitu i spasavanje od požara, vatrogasnim vozilima za gašenje svih vrsta požara i osposobljeni smo da u svakom trenutku odgovorimo zadacima“, naglasio je Vukadin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare