Povećan broj pacijenata zbog vrućina

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izuzetno sparno i toplo vrijeme u velikoj mjeri utiče na stariju populaciju, ali i na mlade ljude koji su izloženi suncu, što je uzrokovalo povećanje broja pacijenata koji su zatražili medicinsku pomoć u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, rekao je Srni zamjenik direktora ove zdravstvene ustanove Zoran Krstović.

Krstović je naveo da se nepovoljne vremenske prilike naročito odražavaju na srčane i hronične bolesnike, oboljele od dijabetesa, osobe sa visokim ili niskim krvnim pritiskom, koji se sada češće javljaju za pomoć.

„Imali smo nekoliko slučajeva sunčanice, čiji su simptomi glavobolja, blage mučnine i povraćanje“, rekao je Krstović.

On je poručio građanima da se od 10.00 do 17.00 časova ne izlažu suncu, a onima koji moraju boraviti na otvorenom u tom vremenskom periodu, da obavezno koriste zaštitu.

„Obavezno neka nose šešire, kape, pa čak neka se zaštite i kišobranima. Treba piti dosta mlake vode i napitaka, jesti lagane obroke i dosta svježeg voća i povrća. Prostorije u kojima borave treba zamračiti i povremeno napraviti promaju“, objasnio je Krstović.

Specijalista urgentne medicine Hitne pomoći Pale Predrag Blagojević rekao je Srni da u proteklim danima nije registrovan nijedan slučaj sunčanice, te da u ovoj medicinskoj ustanovi posao teče uobičajeno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare