Povećan broj nezaposlenosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – U opštini Istočna Ilidža, zaključno sa decembrom 2014. godine, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 1.979 lica koja aktivno traže posao, što je za 121 lice više nego godinu dana ranije.
Na evidenciji Zavoda bilo je i 527 lica radi ostvarivanja drugih prava, navodi se u Informaciji Zavoda za zapošljavanje koju je danas usvojila SO Istočna Ilidža.

Najviše nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom – 42,95 odsto, kvalifikovanih je 26,77 odsto, sa visokom stručnom spremom 18,12 odsto, nekvalifikovanih 7,68 odsto, sa višom stručnom spremom 1,61 odsto i visokokvalifikovanih je 1,21 odsto.

Najviše onih koji traže posao je starosti između 45 i 65 godina, i oni se smatraju teško zapošljivom kategorijom.

Na evidenciji nezaposlenih je i 240 demobilisanih boraca, 69 članova porodica poginulih boraca i 19 ratnih vojnih invalida.

Sa evidencije nezaposlenih u 2014. godini brisano je 708 lica, od čega po osnovu zaposlenja 537, zbog odlaska u penziju 45, zbog preseljenja 48, zbog odustajanja od traženja posla 55 i zbog smrti devet lica.

Prema podacima Zavoda, na području opštine Istočna Ilidža deficitarna zanimanja su profesor matematike i fizike, kao i građevinski, saobraćajni i geodetski inženjer.

Na sjednici SO je rečeno da sedam lica iz ove opštine ostvaruje pravo na navčanu pomoć od Centra za socijalni rad od 123 KM mjesečno, 217 lica ostvaruje pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, a šest lica je ostvarilo pravo na smještaj u ustanovama.

Načelnik opštine Predrag Kovač rekao je da opština izdvaja značajna sredstva za rad Centra za socijalni rad, jer sve lošija ekonomska situacija izaziva i sve veće socijalne probleme.

Danas je zaključeno da su potrebna značajna finansijska sredstva kako bi se sistem školstva prilagodio novim uslovima i tehnikama školovanja.

Načelnik Kovač je rekao da opština Istočna Ilidža ima samo jednu srednju školu, koja je smještena u objektu na području opštine Istočno Novo Sarajevo sa još jednom srednjom školom.

„Jedan objekat koriste dvije srednje škole, a uz to nemaju ni fiskulturnu salu“, rekao je on i najavio da bi u narednom periodu trebalo da bude montirana sala, koja je donacija Srba iz Australije.

On je podsjetio da ni OŠ „Petar Petrović NJegoš“ nema fiskulturnu salu, ali da postoje pomaci da bi i taj problem mogao da bude riješen.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare