Povećan broj krivičnih djela u prvom polugodištu

0

Na području u nadležnosti Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prvom polugodištu registrovano je ukupno 440 krivičnih djela, što je za 8,37 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je načelnik CJB Srpko Kosorić.
Kosorić je naveo da je podneseno 386 izvještaja protiv 338 lica.

U oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 365 krivičnih djela, što je za 6,4 odsto više u odnosu na isti period 2014.

„Procenat ukupne rasvijetljenosti iznosi 71,58 odsto, a rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 48,54 odsto“, rekao je Kosorić na konferenciji za novinare.

On je dodao da se u ovom periodu dogodilo šest krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti, da su rasvijetljena dva teška ubistva i jedno ubistvo, te tri krivična djela izazivanje opšte opasnosti koja su za posljedicu imala tri teže povrijeđena lica.

U oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno je 46 krivičnih djela, što je za 76,92 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine i podneseno 30 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 39 lica.

Utvrđena materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 747.166 KM, a iznos stečene protivpravne imovinske koristi je 2.773.526 KM.

Kosorić je rekao da je u prvom polugodištu na području Centra evidentirano 190 narušavanja javnog reda i mira, ili 9,52 odsto manje u odnosu na uporedni period.

Registrovano je 245 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, što je za 6,49 odsto manje nego u prvom polugodištu prošle godine. Podneseno je 59 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 159 prekršajnih naloga protiv 245 lica.

Tokom ovog perioda evidentirano je 499 saobraćajnih nezgoda u kojima je stradalo 159 lica, od kojih šest smrtno, dok je 51 lice teže, a 102 lakše povrijeđeno.

Kosorić je napomenuo da se 190 saobraćajnih nezgoda dogodilo zbog neprilagođene brzine, te dodao da su vozači uglavnom isključivani zbog vožnje pod uticajem alkohola, upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, upravljanja vozilom pod dejstvom opijata.

Kosorić je, predstavljajući polugodišnji izvještaj o radu Centra, ocijenio da je situacija na području u nadležnosti CJB Istočno Sarajevo bila na zadovoljavajućem nivou i pod kontrolom.

Na konferenciji je istaknuto da će policijski službenici nastaviti sa pojačanim mjerama i akcijama kontrola saobraćaja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare