Povećan broj korisnika u 2017. godini

0
Povećan broj korisnika u 2017. godini

ISTOČNO SARAJEVO – Na kraju 2017. godine u Centru za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo evidentirano je 210 korisnika prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, što je za 1,5 odsto više u odnosu na 2016, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Vesna Ćevriz.

Ćevrizova je dodala da od 210 korisnika ovog prava 77 lica cjelodnevno i u potpunosti zavise od drugog lica, a za 133 je neophodna djelimična pomoć drugog lica.

„Dodatak za pomoć i njegu drugog lica priznaje se na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za utvrđivanje sposobnosti lica u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite. Mjesečne naknade za ovo pravo iznose 167,20 KM za prvu grupu i 83,60 KM za drugu grupu“, rekla je ona.

Pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica ima lice starije od tri godine kojem je zbog tjelesnih, mentalnih, čulnih poremećaja, te izraženih promjena u zdravstvenom stanju neophodna stalna pomoć i njega drugog lica, pod uslovom da ovo pravo ne može ostvarivati po drugom osnovu i ne koristi pravo na smještaj u ustanovi socijalne zaštite.

U protekloj godini, iz budžeta Centra najviše sredstava je isplaćeno korisnicima prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, i to 289.838 KM, od čega je polovinu sredstava obezbijedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a drugu polovinu opština Istočno Novo Sarajevo.

U ustanovama socijalne zaštite u prošloj godini smješteno je deset osoba, od kojih četiri lica u Domu za penzionere i stara lica u Istočnom Sarajevu, a šest u Ustanovama socijalne zaštite za zbrinjavanje lica sa poteškoćama u razvoju – Prijedor, Višegrad i Pazarić, što je identičan broj kao i u 2016. godini.

„Pravo na novčanu pomoć iskoristilo je sedam korisnika, kao i 2016. godine. Novčana pomoć se isplaćuje korisnicima mjesečno u iznosu od 125 KM. Na istom nivou kao i prethodne dvije godine ostao je broj korisnika zdravstvenog osiguranja. Jednokratna novčana pomoć isplaćena je za 13 korisnika Centra“, pojasnila je Ćevrizova.

Licima koja su se našla u stanju socijalne potrebe Centar za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo je pomagao obezbijedivši hranu, odjeću, kao i druge potrepštine u saradnji sa nevladinim sektorom i drugim humanitarnim organizacijama, ali i novčanim sredstvima.

„U 2017. godini odobreno je 68 zahtjeva po osnovu prava na dječiji dodatak. Pravo za opremu novorođenog djeteta u 2017. ostvarilo je 111 majki u jednokratnom novčanom iznosu od 250 KM“, istakla je Ćevrizova.

Ona podsjeća da je novim Zakonom o dječijoj zaštiti Republike Srpske, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, omogućeno pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM mjesečno, a koji ostvaruje nezaposlena porodilja u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako naredno dijete od 18 mjeseci.

„Krajem decembra prošle godine, Centar za socijalni rad je u saradnji sa opštinom Istočno Novo Sarajevo organizovao podjelu paketića za 70 djece koja pripadaju nekoj od ranjivih grupa porodica i naših korisnika“, istakla je vršilac dužnosti direktora Centra Vesna Ćevriz.

Ona kaže da će u narednom periodu aktivnosti Centra biti usmjerene na izradu socijalne karte, koja je jedan od ključnih instrumenata u planiranju socijalne politike, kao i osnov za lakšu i pravedniju raspodjelu socijalne pomoći.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare