Povećan broj korisnika dodatka za tuđu njegu

0

U ovoj godini u odnosu na 2017. godinu povećan je broj korisnika dodatka za njegu i pomoć drugog lica, a smanjen broj korisnika novčane pomoći, rekla je Srni direktor Centra za socijalni rad Pale Jelena Orašanin.

Orašaninova je istakla da je smanjen broj korisnika novčane pomoći jer umiru starija lica koja su i korisnici tog prava, a tuđa njega i pomoć se iz godine u godinu povećava jer se povećava broj oboljelih lica.

Ona je naglasila da imaju 267 korisnika tuđe njege i pomoći, od kojih je 77 prvi nivo, a 190 drugi nivo, te da je povećan broj u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njenim riječima, predviđena su dva nivoa prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć drugog lica i za prvi nivo po korisniku iznosi 166 KM, a za drugi 83 KM.

Orašaninova je navela da 50 odsto sredstava isplaćuje lokalna zajednica, ostatak Ministarstvo zdravlja i socijalne zštite Republike Srpske i da su isplate redovne.

„Imamo 37 korisnika novčane pomoći, što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu“, istakla je ona i dodala da isplaćuju 124,65 KM za jednog člana, 166 KM za dva člana i 195,80 KM za tri člana.

Kako je objasnila, ovo pravo ostvaruju lica starija od 65 godina koja su bez primanja i nemaju srodnika i mlađa lica od 65 godina koja su radno nesposobna.

Orašaninova dodaje da trenutno imaju osam lica koja su smještena u dom za stara lica, i stalno imaju nove zahtjeve, a nakon smrti obezbjeđuju smještaj za drugo lice.

Ona je istakla da su u ovoj godini imali do sada devet prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, a nasilnici su najčešće muževi, a žrtve žene.

„Do maja smo imali devet razvoda brakova, a najčešći uzrok razvoda su alkoholizam, nasilje u porodici, bračno nevjerstvo“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, Centar za socijalni rad i ove godine će u periodu od 3. do 12. septembra obezbijediti boravak djece na moru iz socijalno ugroženih porodica.

Ona je naglasila da je do sada prijavljeno 24 djece sa Pala za boravak u Bečićima, od čega je 18 djece prijavljeno iz Centra za socijalni rad, petoro djece iz boračkih kategorija i četvoro talentovane djece.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare