Gran pri festivala predstavi „Kaštanka“

0
Gran pri festivala predstavi

ISTOČNO SARAJEVO – Žiri ovogodišnjeg 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2018“ dodijelio je danas Gran pri skulpturu „Zlatna anima“ za najbolju predstavu „Kaštanka“ Kazališta Virovitica i Lutkarskog kazalište Zadar.

„U predstavu su skladno uklopljene i objedinjene sve komponente koje treba da ima jedna dobra i značajna predstava. Odlična ideja, poruka, režija, dramaturgija, scenografija, glumačka igra i specifična estetika predstave“, navedeno je u obrazloženju žirija kojim je predsjedavao Bonjo Lungov, reditelj iz Bugarske, a članovi su Živomir Joković, reditelj iz Srbije i Mladen Janković, profesor muzike iz Republike Srpske.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je rediteljima predstave „Igra vremena“, Lutkarskog pozorišta Davida Zuazole iz Španije, uz obrazloženje
da su sedam rediteljskih koncepata i dobar rad sa glumcem rezultirali interesantnim i tačnim likovima, kao i da su reditelji dobro objedinili sve komponente neophodne za izvođenje ideje predstave.

Žiri je nagradu za najlutkovitiju predstavu Kamena ruka „Henrik Jurkovski“ dodijelio predstavi „Avanture sa Karslonom“ Dečjeg pozorišta Subotica, ističući da su glumci odlično savladali sistem lutaka, scenografija je bila u funkciji predstave, a svaki glumac je izgradio svoj lik u skladu sa lutkom, što je doprinijelo lutkovnosti predstave.

Nagrada za originalnu ideju „Lutkobaz“ Marko Kovačević pripala je Davidu Zuazoli za koncept, režiju i vizuelni identitet u predstavi „Igra vremena“.

Žiri smatra da je realizovana originalna ideju koja dotiče srce svakog čovjeka, a najrazličitiji sistemi lutke, uz pomoć scenografije i svjetla oživjeli su pred očima gledaoca, kroz profesionalnu animaciju glumca.

Nagrada za najbolju kreaciju lutaka i scenografije dodijeljena je Blagovesti Vasilevoj za lutke u predstavi „Trapavi zmaj“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Scenografija sa elementima dječije igre, jednostavno osmišljena i u potpunosti funkcionalna, lutke sa izuzetno karakterističnim osobinama i izrazom karaktera, dobrim estetskim riješenjem, uklopljene su u scenografiju, obrazložio je žiri.

Nagrada za animaciju dobio je Zlatan Školjić za ulogu Konjića Kopitića u predstavi „Prodani smijeh“ Omladinske dječije i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, jer jer „sa snažnim osjećajem za humor, odlično vodio lutku i izgradio lik koji će publika dugo pamtiti“.

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka i glumačko ostvarenje dodijeljena je ansamblu Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske za predstavu „O maloj princezi“, a žiri je naveo da su glumačka igra, pjevanje i ples iskusnih i profesionalnih glumaca dali najveći doprinos uspješnosti ove predstave.

Nagradu za animaciju dobila je Sara Lustik za ulogu psića u predstavi „Kaštanka“.

Ova glumica veoma dobro je izgradila složen lik, igrala na savremen način u skladu sa žanrom predstave, odlično vodila lutku psića i uspostavila prisan i emotivan odnos sa lutkom i publikom i doprinjela atmosferi Čehovljeve priče, navodi žiri.

Nagrada za originalnu muziku otišla je u ruke Igora Karlića, predstava „Kaštanka“, jer je ta muzika u funkciji atmosfere Čehovljeve priče, i potpuno je podržala rediteljsko rješenje.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi „Avanture sa Karlsonom“ za kompletno osmišljen projekat za djecu, koji je tretira savremenu i aktuelnu temu, njegovanje klasičnog dramskog teksta za djecu obrazovnog i poučnog karaktera, za režiju, glumu i sve glumce koju su dali svoj doprinos.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je i predstavi „Patkica Žutkica“ Pozorište lutaka Niš /Srbija/ za interaktivan odnos glumaca sa publikom.

„`Lut fest’ i ove godine je pokazao visok nivo u organizacionom, produkcionom i programskom konceptu. Selekcija je obuhvatila različite vidove lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope, i time zadovoljila međunarodni karakter festivala“, istakao je žiri.

Izuzetno bogat i kvalitetan prateći program festivala, kako navode, ponudio je brojne radionice, promocije, master klas, i omogućio učesnicima festivala da razmjene mišljenja i iskustva.

Žiri novinara i kritike kojim je predsjedavao Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Republike Srpske SRNA i članovi Vesna Maksimović, menadžer u kulturi-producent iz Republike Srpske i Sofija Bulanova, glumica iz Estonije nagradu „Magija lutkarstva“- Radoslav Lazić dodijelio je predstavi „Igra vremena“, Lutkarsko pozorište Davida Zuazole /Španija/, uz obrazloženje „e, to je magija lutkarstva!“.

Nagradu „Poetika lutkarskog izraza“- Vojislav Vojo Vujanović ovaj žiri dodijelio je predstavi „Kaštanka“ Kazalište Virovitica i Lutkarsko kazalište Zadar /Hrvatska.

Žiri smatra da jezik kojim predstava govori jeste metafora i parabola koje ukazuju na povezanost čovjeka sa lutkom, a poetika lutkarskog izraza u predstavi „Kaštanka“ daje smisao scenskoj akciji i otkriva psihološka stanja junaka koje publika doživljava i podržava u borbi sa protivnikom.

Plakete festivala pripale su Pozorištu lutaka Mostarza za 65 godina rada i Pozorištu lutaka Niš za 60 godina rada.

Tokom ceremonije svečanog zatvaranja „Lut festa 2018“, u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo održana je prezentacija kreativne radionice izrade grand ginjol lutaka, koju vodi Zorana Milošaković Tasić.

Ona je zajedno sa grupom mališana realizovala lutke u prirodnoj veličini čuvenih kljiževnika Desanke Maksimović, Jove Jovanovića Zmaja, Branka Ćopića, Dare Sekulić i violiniste Stefana Milenkovića.

Na Festivalu je danas izvedena i posljednja predstava „Kaštanka“, u realizaciji Kazališta Virovitica i Lutkarskog kazališta Zadar, koju je režirala Vjera Vidov, po tekstu A.P. Čehova.

Riječ je o jednoj od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča koja je na pozorišnu scenu dovela naizgled sasvim običnu kuju koja se prema svom vlasniku naizgled ponaša kao i svaki drugi pas-privržena, razigrana, draga i poslušna kada to treba da bude.

NJen vlasnik pripadnik je siromašne radničke klase sa prelaza iz 19. u 20. vijek u Rusiji. Uz mukotrpan rad, on je strog radnik i nepopustljiv gazda krutog držanja, u potpunoj suprotnosti sa Kaštenkinim razigranim repićem.

Ali, jednom kad se razdvoje, pa ponovo sastanu, toplina njihova ponovnog susreta prikazuje čitav dijapazon privrženosti i ostalih kompleksnih emocija kakav nam samo odnos čovjeka i psa može ponuditi.

Kaštenka je visoko simbolična predstava u kojoj temelj teksta čine animacija, scenska igra i muzika, a koja u svojoj dinamici progovara o univerzalnim odnosima-odnosu čovjeka prema radu, odnosa čovjeka prema teškom životu i odnosu čovjeka prema psu.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ okupio je lutkarske umjetnike iz Bugarske, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Tokom šest festivalskih dana publika u Istočnom Sarajevu imala je priliku da prati 35 događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Moto festivala bio je „Poetika lutkarskog izraza“.

Generalni pokrovitelj „Lut festa 2018“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je „N Trejd“, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran „Al Parko“, kompanija „Zlatno zrno“, vrtić „Mašin svijet“, Edukatini centar „Malac genijalac“, „Bum balon“, Adiko banka, „Avon“, hoteli „Bob“ i „Veljine“, štamparija „Ermeks“ i Marketing organizacija „Turuntaš“.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su SRNA i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Elta TV, Fena, BNTV, BHRT i portali „Princip njuz“, „Sarajevo-RS“ i „Katera.info“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare