Povećan broj korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć

0

U Centru za socijalnu rad Pale u 2015. godini bilo je 246 korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć, što je za 32 lica više nego u 2014. godini, rekla je Srni direktor Centra Jelena Orašanin.
Orašaninova je navela da je komisija u ovoj godini odobrila zahtjeve devet lica za dodjelu sredstava za tuđu njegu i pomoć, a stiglo je i pet novih zahtjeva koje komisija tek treba da obradi.

Kada je riječ o tuđoj njegi i pomoći, Orašaninova ističe da ovaj vid pomoći može biti privremena ili trajna, u zavisnosti od toga kako komisija odluči. Trajna pomoć dodjeljuje se licu do kraja života, a privremena može da traje tri mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana nakon čega se zahtjev može obnoviti.

„Manji broj korisnika dobije privremenu pomoć. To su lica koja su imala neku vrstu oboljenja i stanje im se može poboljšati“, pojasnila je ona.

Orašaninova je navela da je Centar u prošloj godini imao 44 korisnika stalne novčane pomoći, 14 korisnika je bilo smješteno u ustanove socijalne zaštite, a za 24 korisnika su plaćani doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Kada je riječ o stalnoj novčanoj pomoći u 2015. godini, zabilježeno je smanjenje broja korisnika sa 47 na 44, jer tu pomoć ostvaruju lica starija od 65 godina.

Ona je dodala da su u prošloj godini za dva korisnika Centra dodijeljena sredstva za pomoć u kući, dok je jedan korisnik smješten u hraniteljsku porodicu, a 83 je dobilo jednokratnu novčanu pomoć.

„U 2015. godini za novčanu pomoć smo izdvojili 81.178 KM, a za tuđu njegu i pomoć 14.760 KM. Za prvi nivo tuđe njege i pomoći po osobi se plaća 165 KM, za drugi nivo 82,5 KM, a što se tiče novčane pomoći ona ide po članu tako da se za jednog člana porodice izdvajaju 123 KM, za dva člana 165 KM i za tri člana 98 KM“, precizirala je Orašaninova.

Ona je napomenula da je Centar u 2015. godini za ustanove socijalne zaštite izdvojio 107.739 KM, za pomoć u kući 4.600 KM, a za jednokratne novčane pomoći 4.000 KM.

Prema njenim riječima, u prošloj godini je u domovima za stara lica bilo smješteno 12 korisnika, jedno lice je smješteno u „SOS“ selo i jedno u Dom u Prijedoru.

Ona je navela da su u prošloj godini stigla tri zahtjeva za usvajanje djeteta, ali u Centru nisu imali nijedno dijete za usvajanje.

Orašaninova je rekla da je Centar u prošloj godini dodijelio i 100 paketa prehrambenih proizvoda najugorženijim porodicama, a u decembru je podijeljeno 100 novogodišnjih paketića za djecu iz socijalno-ugroženih porodica.

Prema njenim riječima, u prošloj godini su od EU dobili vozilo namijenjeno za posjete starim licima, četiri lap-topa, kopir aparat, skener i faks, a sve radi pružanja bolje pomoći starijim licima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare