Povećan broj djece u predškolskom programu

0

FOČA – U tromjesečni program pripreme za polazak u školu u Vrtiću “Čika Jova Zmaj” u Foči upisano je 82 djece, što je za 13 više nego lani.
Djeca koja su stekla uslov za upis u prvi razred osnovne škole, a koja ne pohađaju obdanište, tri mjeseca će se, kroz druženje sa vršnjacima i brojne aktivnosti, prije svega navikavati na odvojenost od roditelja i boravak u kolektivu.

Program je besplatan i nije obavezan, ali je poželjan, a iz godine u godinu sve više roditelja odlučuje da se njihova djeca na ovaj način oslobode eventualnog straha od polaska u školu i steknu dosta korisnih navika.

Direktor vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić kaže da će djeca biti raspoređena u grupe i da će, osim u Foči, program, kao i prethodnih godina, biti organizovan i u mjesnim zajednicama Brod i Miljevina.

“Žao nam je što zbog nedostatka kadra radionice ne možemo da organizujemo u Dragočavi, a imamo i djecu iz Jošanice koju roditelji nisu u mogućnosti da dovode”, rekla je Vladičićeva i dodala da i ove godine ima djece sa gradskog područja koja nisu prijavljena za program pripreme za polazak u školu.

Vladičićeva je istakla da ovaj vid institucionalnog obrazovanja dosta pomaže djeci i daje im bolju stimulaciju za razvoj socio-emocionalnih vještina, radnih i kulturno-higijenskih navika, kao i za navikavanje na odvojenost od roditelja.

“Bitno je i prihvatanje odgovornosti, kao i stvaranje pozitivne slike o sebi. To su neki osnovni elementi koji su potrebni za polazak u školu”, navela je Vladičićeva.

Program pripreme pred polazak u školu trajaće od 1. marta do 31. maja, radnim danima u trajanju po tri časa.

Fočanski vrtić, osim djece obuhvaćene predškolskim programom, ove godine redovno pohađa 45 predškolaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments