Potvrđena bolest plavog jezika

0

VLASENICA/MILIĆI – Stočna bolest plavi jezik registrovana je u opštinama Vlasenica i Milići.

Direktor Veterinarske stanice u Vlasenici Milorad Milošević rekao je Srni da je do sada plavi jezik u toj opštini identifikovan na četiri poljoprivredna imanja.

„Potvrđena je zaraza za približno 15 ovaca, s tim da je sigurno da ih ima još priličan broj jer smo pozvani da liječimo grla sa sličnim simptomima i na drugim lokacijama“, ističe Milošević.

On kaže da je stočarima preporučeno da preduzmu preventivne mjere koje su predviđene prilikom identifikacije plavog jezika.

Preporučena je, prije svega, odgovarajuća zaštita stoke od insekata i komaraca koji prenose ovu bolest, te davanje vitamina i antibiotika zaraženim grlima da ne bi došlo do sekundarnih infekcija.

Načelnik za privredu u opštini Vlasenica Slaviša Mazić rekao je Srni da je na nivou opštine formiran tim koji će pratiti situaciju na terenu.

Mazić je dodao da na predstojećem Drugom sajmu poljoprivrede, koji će 12. oktobra biti održan u Vlasenici, zbog pojave plavog jezika neće biti planirane izložbe stočnih grla, a tog dana, najvjerovatnije, biće zabranjena i prodaja na stočnoj pijaci.

„Nadamo se da ovo vrijeme neće dozvoliti da se zaraza razvije, jer ovdje imamo veliki broj ovaca i naši stočari bi bili u velikom problemu ako dođe do širenja plavog jezika“, rekao je Mazić.

Veterinar u Veterinarskoj stanici „Zanum“ u Milićima Rada Petković rekla je Srni da je i u toj opštini potvrđena pojava plavog jezika kod četiri stada, ali da se pretpostavlja da na cijelom području opštine Milići ima još zaraženih grla.

(www.palelive.com / Srna)

Save

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare