Potresnim filmom „Sara“ promovisana knjiga „Bez naslova“ sestara Vasiljević

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu, kroz dokumentarni film „Sara“, predstavljena je knjiga poezije „Bez naslova“ prerano preminulih sestara Svjetlane i Andree Vasiljević, djevojčica od devet i 15 godina.

Andrea i Svjetlana voljele su da pišu i crtaju, a njihove radove koje su s ogromnom ljubavlju stvarale sačuvala je majka Rada, koja je dio pjesama uvrstila u knjigu poezije.

U potresnom filmu koji je publika sinoć odgledala, Rada je sa ogromnom majčinskom ljubavlju i toplinom pričala o svojim mezimicama, ističući da su bile dva različita svijeta, a opet jako vezane jedna za drugu.

Za Andreu je rekla da je bila vesela i razdragana djevojčica, dok je Svjetlana bila tiha, povučena i mudra, te da je stvari uvijek gledala sa neke psihološke strane.

Velike planove za budućnost o kojim su maštale sa svojom majkom prekinula je teška saobraćajna nesreća 18. septembra 2005. godine na putu prema Palama.

„Izgubila sam moja dva anđela. Svjetlana je odmah podlegla, a Andrea je bitku za život izgubila nakon devet dana kome. U nesreći je poginula i djevojka Jelena Novaković, koja je vozila. Samo sam ja preživjela“, ispričala je Rada.

O teškim trenucima koje je tada preživljavala sa suprugom, u filmu su govorile i njene kolege iz bolnice u Kasindolu, gdje je Rada zaposlena, koje su na svaki način nastojali da joj olakšaju bol.

Veliku utjehu pružili su joj, a to i danas čine, Svjetlanini i Andreini školski drugari koji je redovno posjećuju, kao i brojni prijatelji i komšije koji joj nikada nisu dozvolili da se preda.

Četiri i po godine nakon nesreće rodila se Sara koja je, kao i sestre, nadarena za pisanje.

Nakon projekcije, režiser filma Slobodan Tintor rekao je novinarima da nije bilo lako snimiti ovako emotivnu i tešku priču kojom se želi prenijeti vanvremenska i vanprostorna poruka jedne majke da se tragedije svakome dešavaju, a da život ide dalje.

„Film govori o odrastanju Svjetlane i Andree, njihovom životu i talentu za poeziju i slikanje. Nakon toga slijedi priča o njihovoj tragediji i ogromnoj borbi njihovih roditelja da prihvate činjenicu da ih više nema. Rođenje treće kćerke Sare, koja je naslijedila talenat za poeziju od sestara, roditeljima vraća volju za životom“, objasnio je Tintor.

Rada Vasiljević je rekla Srni da je podrškom koju je sinoć dobila od brojnih prijatelja i sugrađana, sve rečeno.

„Mogu reći da sam uradila pravu stvar, da će moja djeca živjeti i da će ova knjiga prenijeti našu poruku da život mora da ide dalje“, kaže Rada.

Sara Vasiljević ističe da je preponosna na svoju majku jer je smogla snage da prođe kroz sve što joj se desilo, da je presrećna što će njene sestre na neki način da ožive kroz ovo predivno veče i što će ih ljudi koji ih nisu poznavali, bar ovako upoznati.

Ona je rekla da je veoma ponosna i na film „Sara“ koji simbolično nosi njeno ime, objasnivši da je to skraćenica od imena njenih sestara i majke, Svjetlane, Andree i Rade.

Knjiga i dokumentarni film izdanje su Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare