Potrebna pomoć Vlade za rješavanje problema

0
Potrebna pomoć Vlade za rješavanje problema

VLASENICA – Situacija u vlaseničkom Domu zdravlja veoma je teška, zbog više od 3.000.000 KM neizmirenih obaveza, viška zaposlenih i šest neizmirenih plata radnicima, te je neophodna pomoć zajednice, ali i mjere štednje i smanjenje broja zaposlenih, rečeno je na sastanku predstavnika menadžmenta i sindikata te ustanove, predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srpske Milenka Granulića i načelnika Vlasenice Miroslava Kraljevića.

Na današnjem sastanku, koji je inicirala Sindikalna organizacija Doma zdravlja, rečeno je da je u toj ustanovi višak od 25 do 30 radnika od ukupno 75 zaposlenih.

Predsjednik Sindikalne organizacije vlaseničkog Doma zdravlja Vladanka Vlačić rekla je da sindikat neće dati saglasnost za otpuštanje radnika, a da im ne bude ponuđeno pravedno rješenje.

„Ne pristajemo da radnici ispaštaju i plaćaju grijehe drugih“, poručila je Vlačićeva, koja vjeruje da današnji sastanak predstavlja početak rješavanja nagomilanih problema u ovoj ustanovi.

Granulić je očekuje da će Vlada Republike Srpske i lokalna zajednica uložiti dodatne napore i pomoći u prevazilaženju problema u vlaseničkom Domu zdravlja.

„Najteže je otpustiti radnika, pogotovo u manjim mjestima, jer, prema podacima kojima mi raspolažemo, za nekoliko godina mnoge lokalne zajednice, nažalost, neće imati zdravstvenih radnika. Posebno mislim na rubna područja i slabo razvijene opštine kao što su Han Pijesak, Rudo, Čajniče, Oštra Luka, Kalinovik i neke druge“, rekao je Granulić Srni.

On je napomenuo da stanovnici Vlasenice zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu s obzirom na to da je Dom zdravlja u toj opštini nekada bio jedna od vodećih u regiji po kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Jagoda Petrović rekla je da su problemi te ustanove veliki i da njihovo rješavanje neće biti lako.

„Na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Imaćemo još niz sastanaka i aktivnosti i pokušaćemo da razriješimo ovu situaciju. Važno je da se ponašamo odgovorno, jer je malo vremena pred nama i moramo brzo djelovati“, napomenula je Petrovićeva.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da su problemi u Domu zdravlja godinama nagomilavani i prebacivani sa jedne rukovodeće garniture na drugu.

„Ovdje je blokada u svakom pogledu i zato smo pozvali gospodina Granulića da vidimo kako da problemi budu riješeni u skladu sa zakonom“, naveo je Kraljević, ističući da opština izmiruje sve obaveze prema Domu zdravlja i da je veoma zainteresovana za rješavanje problema.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare