Potpisani ugovori za gradnju kuća za 20 srpskih porodica

0

FOČA – U Foči su danas potpisani ugovori za gradnju 20 kuća za raseljene srpske porodice koje će, posredstvom Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, biti izgrađene kreditnim sredstvima od 700.000 KM iz Saudijskog fonda.
Šef Odjeljenja Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u Foči Ranko Vladičić rekao je da je BiH obezbijedila povoljna kreditna sredstva, a da je prosječna cijena jednog stambenog objekta, koji se grade po sistemu „ključ u ruke“, 35.000 KM.

„Riječ je većinom o korisnicima alternativnog smještaja. Građevinske dozvole su obezbijeđene i u toku je izbor potencijalnih izvođača, pa ubrzo očekujemo samu izgradnju i mislim da će se početkom jeseni vlasnici useliti u svoje objekte“, rekao je Vladičić.

On je dodao da je u alternativnom smještaju ostalo još 56 porodica, te da je ove godine u planu gradnja još tri kuće, kao i stambene zgrade od 20 stanova za porodice koje su smještene u kolektivnom centru u Miljevini.

Projektno-tehničku dokumentaciju i priključak na infrastrukturu obezbijedila je lokalna uprava.

„Nakon 15 kuća za Bošnjake, za koje su ugovori nedavno potpisani, sada je riječ o kućama sa raseljena lica srpske nacionalnosti“, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Ugovor je potpisao i Danijel LJuboja iz Vareša, koji je posljednjih 13 godina živio u alternativnom smještaju u Miljevini.

„Bez kuće sam 22 godine, a uz ovu pomoć, nadam se da ću završiti kuću koju sam počeo da gradim u Foči“, rekao je LJuboja.

Novi dom dobiće i Jelena Arsenić iz fočanskog sela Papratno.

„Kuća mi je izgorjela u ratu, svuda sam se seljakala i mnogo se radujem što ću se konačno skućiti“, rekla je Arsenićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare