Potpisani ugovori o stipendiranju 50 studenata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija potpisao je ugovore sa 50 studenata, koji su dobili stipendije za 2015/2016 godinu.
„Planirali smo da isplatimo 50 stipendija od po 1.000 KM, koje će biti isplaćivane deset mjeseci po 100 KM“, rekao je Samardžija.

On je dodao da je grad Istočno Sarajevo u ovogodišnjem budžetu planirao 50.000 KM za studentske stipendije.

Samardžija je napomenuo da je uvažena zakonska procedura, odnosno raspisan javni poziv i formirana rang lista. „Na konkrus se prijavilo nešto više od 50 studenata, ali nije bilo nijedne primjedbe na ovako formiranu rang listu“, istakao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, grad je u potpunosti uvažio odredbe pravilnika tako da su maturantima generacije, a sadašnjim studentima, odobrene četiri stipendije.

„Studentima iz porodica poginulih boraca, u skladu sa pravilnikom, odobrili smo zahtjeve mimo bodovanja, a vodili smo računa i o socijalno osjetljivim kategorijama, studentima koji su slabijeg materijalnog stanja, kao i studentima koji su imali visok prosjek ocjena“, rekao je Samardžija novinarima i dodao da se pazilo i na deficitarna zanimanja.

On je obećao da će gradske vlasti pomagati i onima koji nisu bili u prilici da se nađu među 50 studenata i pokušati da im se bar jednokratno pomogne.

Prema njegovim riječima, grad će nastaviti da vodi računa o studentima koji prvenstveno studiraju na Univerzitetu Istočno Sarajevo, ali i o onima koji studiraju izvan Republike Srpske.

Samardžija je napomenuo da je u ovoj godini planirano potpisivanje ugovora sa 50 volontera i da će za tu namjenu grad izdvojiti oko 100.000 KM.

„Oni će biti obavezni da nađu firmu gdje će volontirati, a mi ćemo davati mjesečnu naknadu od oko 200 KM po studentu i sve poreze i doprinose koji idu uz tu isplatu“, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je svim studentima čestitao i poželio im još bolje rezultate na fakultetu, a onima koji su pri kraju studija brzo zaposlenje. Studenti su zahvalili gradskim vlastima za brigu i pomoć.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare