Potpisan ugovor za prvu fazu vrijedan 1,6 miliona KM

0

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević i Jovan Gajić, direktor firme “Buk promet” iz Bijeljine koja je izvođač radova, potpisali su ugovor za realizaciju prvog dijela projekta rekonstrukcije i dogradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema na području ove opštine u vrijednosti od 1.637.208 KM.

Kovačević je istakao da je danas potpisan ugovor za prvu fazu projekta “Smanjenje gubitaka vode i revitalizacija i dogradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema Pale-Jahorina”, navodeći da je ukupan projekat vrijedan 5,2 miliona KM, od čega je 2,6 miliona KM kreditnih i 2,6 miliona grant sredstava koja su obezbijeđena putem Evropske investicione banke /EIB/.

On je naglasio da će tokom prve faze biti završena sanacija vodovodnog sistema kako bi se smanjili gubici koji iznose oko 60 odsto, izmještanje azbestnih cijevi i postavljanje vodomjera.

“Zbog povećanja broja stanovnika kojih trenutno na Palama ima oko 22.000, bilo je neophodno da se u saradnji sa Vladom Republike Srpske pristupi ovakvom projektu u kojem učestvuje oko 30 opština”, rekao je Kovačević, dodajući da se nada da će prva faza biti uspješno završena, a da druga faza kreće na proljeće kada će biti raspisan tender i izabran izvođač.

Član Tima za upravljanje projektom koji je formirala Vlada Republike Srpske Željko Dragić istakao je da je ovaj projekat započet prije četiri godine aplikacijom kod EIB kada su interesovanje izrazile 23 opštine, a danas ih je uključeno 30.

“Procedure EIB su jasne i precizne i projekat je išao laganim koracima, tako da smo došli do potpisivanja ugovora”, rekao je Dragić, naglasivši da je ovaj aranžman sklopljen pod izuzetno povoljnim uslovima, ukupne vrijednosti 100 miliona evra, od čega su 50 odsto kreditna sredstva, 35 odsto bespovratna sredstva u vidu granta i bilateralnih ugovora i 15 odsto su vlastita učešća opština.

Prema njegovim riječima, trenutno je potpisano 13 ugovora o prenosu kreditnog zaduženja sa opštinama, a u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu već su krenuli radovi.

Direktor “Buk prometa” Jovan Gajić izrazio je nadu da će i ovaj posao biti završen uspješno, jer ova firma ima veliko iskustvo u izvođenju ovakvih projekata i dodao da se nada da će imati dobru saradnju sa lokalnom zajednicom na Palama.

On je rekao da se nada da bi radovi mogli početi u februaru, a na ovim poslovima biće angažovano od 60 do 80 radnika.

Direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Pale Krsto Mićić istakao je da je ovo dobra vijest i za građane i za “Vodovod”, jer će ovim projektom biti riješeni mnogi problemi.

Mićić je naglasio da će postavljanjem mjernih mjesta biti obezbijeđeno adekvatno očitavanje potrošnje vode, smanjeni gubici i zaštićena izvorišta.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments