Potpisan srpsko-ruski sporazum

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je danas potpisan sporazum o humanitarnom radu između Andrićevog instituta, Ruskog doma iz Beograda i Srpsko – ruskog centra za humanitarna prava iz Niša.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je izuzetno važno da u jeku razvoja ovog grada i kulturnih djelatnosti Institut sarađuje sa svima pa i sa braćom Rusima, posebno zato što će ta saradnja sigurno biti na obostranu korist.

„U Andrićgradu ćemo imati priliku da ugostimo sve ono što je u Rusiji najbolje i imaćemo kraticu kojom će stizati svi oni koji nam ovdje trebaju“, naglasio je Kusturica.

On je istakao da će saradnja između Republike Srpske i Rusije početi proslavom obilježavanja pobjede nad fašizmom u Moskvi. Prema njegovim riječima, tada će u Andrićgradu biti postavljen ogroman ekran na kojem će se prikazivati vojna parada i obilježavanje 70 godina od pobjede nad fašizmom.

„U skorijem periodu biće još projekata koji će potvrditi ideju, ne samo da smo braća nego da postoji i potreba da razmjenjujemo projekte iz oblasti kulture, te da će oni biti nezaustavljivi u budućnosti“, rekao je Kusturica.

Direktor Ruskog doma u Beogradu Nadežda Kuščenkova kaže da je danas formalizovana saradnja sa Andrićevim institutom i sa njegovim direktorom Emirom Kusturicom.

„Imamo ambiciozne planove iz kulture, umjetnosti i svih stvaralačkih oblasti. Saradnja će biti realizovana i u Beogradu i u Andrićgradu“, istakla je Kuščenkova.

Ona je rekla da je planirano da u skorije vrijeme bude pokrenuta saradnja u oblasti obrazovanja, u okviru fakulteta i instituta.

„Zajednički planiramo da obilježimo i 70 godina pobjede nad fašizmom i druge impozantne akcije. Ruska Federacija će izdvojiti sredstva za stipendije koja će omogućiti građanima Srbije i Republike Srpske da se školuju u Rusiji“, istakla je Kuščenkova.

Kodirektor Srpsko-ruskog centra za humanitarna prava u Nišu Viktor Safjanov kaže da su napori ujedinjeni u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

„U narednom periodu izvršavaćemo tačke koje su navedene u ugovoru. Radićemo na tome da ujedinimo stvaralačke napore srpskog i ruskog naroda“, rekao je Safjanov.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare