Postići saglasnost o proglašenju parka prirode „Javorina“

0

Odluka o proglašenju parka prirode „Javorina“ neće biti donesena sve dok ne bude postignuta saglasnost Šumskog gazdinstva „Pale“, Olimpijskog centra „Jahorina“ i opštine Pale.

Ovo je zaključak jučerašnje stručne rasprave na kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva trgovne i turizma, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Olimpijskog centra „Jahorina“, Direkcije javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“, drvoprerađivača i opština Trnovo i Pale.

Opština Pale ukazala je krajem prošle godine na nedoumice koje se odnose na funkcionisanje privrednih djelatnosti, prvenstveno šumarstva i drvne industrije, zatim turizma i vodosnabdjevanja, kao i položaja radnika Šumskog gazdinstva „Pale“, čime je i zaustavljeno proglašavanje zaštićenog područja Park prirode „Javorina“, saopšteno je iz opštine Pale.

Na raspravi su date mnoge primjedbe i sugestije, ukazano na podatke u studiji koji ne odgovaraju realnom stanju i na njihove posljedice po lokalnu zajednicu, što je rezultiralo zajedničkim stavom da predloženi obuhvat Parka prirode ne smije biti prihvaćen.

Rasprava o ovoj temi biće nastavljena nakon što se uzmu u obzir sve relevantne činjenice.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare