Postavljene pametne solarne klupe

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U Gradskom parku Gavrilo Princip i na Trgu Srbije u opštini Istočno Novo Sarajevo postavljene su pametne solarne klupe koje korisnicima omogućavaju USB i bežično punjenje mobilnih telefona, tableta i blutut povezivanje, izjavio je Srni načelnik LJubiša Ćosić i dodao da je u planu postavljanje još jedne klupe u parku koji je u izgradnji.

Klupe posjeduju kompatibilan ruter koji podržava internet vezu preko 4G modema ili eternet adaptera, kao i blutut zvučnik, te omogućava dijeljenje željenog audio-sadržaja.

Zahvaljujući sunčevoj energiji koju solarni paneli sprovode do baterije, punjenje uređaja moguće je tokom cijelog dana, dok se višak energije pohranjuje i omogućava nesmetan rad do čak 10 dana u slučaju lošijih vremenskih uslova.

Ćosić je rekao da su na Trgu već postavljene instalacije za dva punjača za elektromobile, a radi se i na pametnoj rasvjeti u Dečanskoj ulici i novom parku, koja će imati mogućnost modularnog upravljanja.

„Zbog pojave virusa korona i slabijeg punjenja budžeta, ove godine ne možemo da realizujemo projekat `E-parkinga`, koji podrazumijeva naplatu parkinga putem elektronskih parkomata i adekvatnog softvera za parkiranje. Imajući u vidu da smo usvojili trogodišnji program, siguran sam da će opština iduće godine nastaviti njegovu realizaciju“, rekao je Ćosić.

Postavljanje solarnih klupa i radovi koji su u toku, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno gotovo 150.000 KM, u skladu su sa ciljevima programa opštine Istočno Novo Sarajevo „Pametan grad 2020-2023“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare