Postavljen kamen temeljac za proširenje Doma zdravlja

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Simboličnim polaganjem kamena temeljca u opštini Istočno Novo Sarajevo, danas je svečano obilježen početak prve faze dogradnje Doma zdravlja čija je vrijednost 463.000 KM.

Kamen temeljac položili su direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dragan Krstović, direktor Javne zdravstvene ustanove „Apoteka“ Istočno Sarajevo Predrag Radović i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Ljubiša Ćosić i Predrag Kovač.

Dogradnja prve faze ovog zdravstvenog objekta ugovorena je 1. jula na osnovu sporazuma postignutog između opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, te Doma zdravlja i JZU „Apoteka“ Istočno Sarajevo.

Prema sporazumu, opština Istočno Novo Sarajevo će izdvojiti 150.000 KM, Istočna Ilidža 75.000 KM, „Apoteka“ 50.000 KM, a ostatak sredstava obezbijediće Vlada Republike Srpske.

Direktor Doma Zdravlja Dragan Krstović rekao je novinarima da objekat Doma zdravlja, iako više puta adaptiran i rekonstruisan, ne zadovoljava potrebe stanovništva ovog dijela Istočnog Sarajeva i ono što predviđaju standardi zdravstvene zaštite.

„Ovaj aneks će, prije svega, riješiti rad službe hitne medicinske pomoći koja sada nema odgovarajuće uslove, a u njemu će biti i rentgen dijagnostika sa ultrazvučnim kabinetom, stomatološka hitna pomoć, Centar za mentalno zdravlje, kao i Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju koji sada funkcioniše u veoma neuslovnom prostoru. Tu će biti smještena i gradska apoteka“, precizirao je Krstović.

On je objasnio da je izgradnja kompletnog objekta površine 950 metara kvadratnih, čija se vrijednost procjenjuje na 1.200.000 KM, podijeljena u dvije faze. Prva faza podrazumijeva grubu izgradnju do krova, a rok za završetak tih radova je 90 dana.

Dom zdravlja Istočno Sarajevo trenutno ima 104 zaposlena radnika, a usluge pruža za oko 28.000 korisnika.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da je u Republici Srpskoj malo ovakvih projekata koji unapređuju sistem primarne zdravstvene zaštite na području dvije opštine, te da je malo opština koje udruženim sredstvima zajednički investiraju.

„Nadam se da ćemo do kraja godine imati završen objekat do pod krov, a nimalo ne sumnjam da ćemo u toku naredne godine, zajedno sa Vladom Republike Srpske i ove dvije opštine, iznaći preostala sredstva za kompletnu realizaciju projekta“, izjavio je Ćosić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač istakao je da učestvuje u ovom projektu jer želi da stanovništvo ove dvije opštine, prije svega, ima kvalitetniju zdravstvenu uslugu u odnosu na sadašnju.

Izvođač radova je građevinska kompanija „Marvel“ iz Istočnog Sarajeva, a njen direktor Savo Lalović obećao je da će ispoštovati rok i do kraja godine okončati prvu fazu izgradnje Doma zdravlja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments