Postavljanje ploče sa nazivom ulice Spomenka Gostića 19. marta

0

VIŠEGRAD – Tabla sa nazivom ulice Spomenka Gostića u višegradskom naselju Garča biće postavljena u nedjelju, 19. marta, nakon što je u lokalnoj skupštini odlučeno da jedna ulica u Višegradu ponese ime najmlađeg poginulog borca Vojske Republike Srpske.
Postavljanju ploče prisustvovaće načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, predstavnici višegradske Boračke organizacije i autor filma „Spomenko na vječnoj straži“ Mile Savić, potvrđeno je Srni u opštinskoj upravi.

Đurević je rekao da je Višegrad prva opština koja je nazvala ulicu po Spomenku Gostiću, te zahvalio odbornicima Skupštine opštine koji su tu ideju sproveli u djelo.

Savić, koga su za snimanje filma „Spomenko na vječnoj straži“ inspirisali Spomenkovo herojstvo, poštenje i ljubav prema svom narodu, zahvalio je opštini Višegrad i pozvao sve građane da prisustvuju otvaranju ulice, da bi pokazali cijelom svijetu veličinu Višegrađana koji su se odužili mladom heroju.

Postavljanje ploče zakazano je u nedjelju u 17.00 časova.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota, već je sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare