Posredstvom sportskih programa približiti specijalnu olimpijadu

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas završen dvodnevni seminar za djecu i omladinu sa smanjenim intelektualnim sposobnostima „Inkluzija djece kroz sportske aktivnosti“, na kome su obrađene teme koje se odnose na pravila i propozicije specijalne olimpijade, ciljevi i zadaci ove olimpijade i globalnog olimpijskog pokreta.


Izvršni direktor Specijalne olimpijade u BiH Kada Delić-Selimović rekla je novinarima da su svim učesnicima seminara predstavljene aktivnosti i mogućnosti da uključivanjem ove kategorije stanovništva u sportske programe specijalne olimpijade, može se doprinijeti njihovoj promociji u društvu i lokalnoj zajednicu iz koje dolaze.

Milenko Vujinović iz Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala rekao je da lica koja rade sa ovom djecom treba da provode programe kojima treba uključiti ovu kategoriju stanovništva u sve segmente društva.

„Sport je najpribližniji djeci, jer je u biću svakog djeteta da se takmiči, a na ovaj način njeguju se fizičke i intelektualne sposobnosti djece“, rekao je Vujinović.

On je napomenuo da se ovaj seminar održava u okviru projekta prekogranične saradnje „Pruži mi šansu“, a u ovom projektu učestvuje po pet organizacija iz BiH i Crne Gore.

Prema njegovim riječima, do sada su održani seminari na Palama, Sarajevu, Sokocu, a u narednom periodu biće održani u Gacku i u Prozoru/Rami.

Vujinović je istakao da su nosioci projekta Specijalna olimpijada Crne gore i udruženje „Sunce“.

Na seminaru je učestvovalo oko 250 djece i omladine, te oni koji rade sa ovom djecom i omladinom u lokalnoj zajednici.

Vrijednost ovoga projekta je oko 190.000 evra, od čega je za provođenje programa u BiH predviđeno 78.000 evra, a 15 odsto sredstava Udruženju „Sunce“.

U ovom projektu u sportskom dijelu učestvuje 240 djece i omladine sa smanjenim intelektualnim sposobnostima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare