Posjetom porodicama poginulih obilježen Dan boraca

0
Posjetom porodicama poginulih obilježen Dan boraca

SOKOLAC – Predstavnici Boračke organizacije opštine Sokolac posjetili su tri porodice iz kojih su poginula po dva borca i uručili im prigodne poklone povodom 14. februara – Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

U ovoj Boračkoj organizaciji navode da tradicionalno obilježavaju ovaj dan tako što posjećuju porodice sa dva i više poginulih boraca, te napominju da je do prije nekoliko godina bilo šest takvih porodica, dok ih sada ima tri.

Predsjednik odbora porodica poginulih boraca Boračke organizacije Sokolac Marko Jovanović rekao je danas Srni da su posjetili porodicu Alekse Barjaktarevića i Nika Košarca kojima su poginula po dva sina, kao i Vinke Đurović, kojoj su u proteklom ratu poginuli sin i muž.

„Na području naše opštine ima ukupno 257 porodica poginulih boraca i mi uspijevamo, zahvaljujući sredstvima Grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac, da dobijemo oko 25.000 KM, da bi im obezbijedili banjsko-klimatsko liječenje i druge potrebe“, kaže Jovanović.

On je istakao da je opština Sokolac stambeno zbrinula sve prioritetne porodice iz ove kategorije, ali da u narednom periodu treba pomoći pojedinim porodicama da renoviraju starije kuće ili dotrajale stambene jedinice.

Jovanović je istakao da resorno ministarstvo Republike Srpske mora više učiniti na zapošljavanju djece poginulih boraca i djece demobilisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, o čemu se mnogo više govori nego što se sprovodi u praksi.

Predsjednik Odbora opštinskih Boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić najavio je da će Dan boraca na Sokocu uskoro biti obilježen i tradicionalnim prijemom starješina Prve i Druge romanijske brigade do nivoa komandira čete, kod načelnika opštine, što je prilika da se razgovara o radu Boračke organizacije i rješavanju niza problema ovih kategorija.

Lalić je podsjetio da je ova regionalna boračka organizacija nedavno u medijima izrazila nezadovoljstvo zbog neadekvatnog održavanja Vojničkog spomen-groblja na Sokocu.

„To naše javno izraženo nezadovoljstvo, zahvaljujući medijima, dalo je rezultate, pa je prije Zadušnica popravljeno onih šest grobnih mjesta koja su bila porušena, krstovi podignuti i prije nekoliko dana urađena rekonstrukcija dva reda grobnih mjesta“, kaže Lalić.

On je naglasio da nezadovoljstvo predstavnika Regionalne boračke organizacije i dalje ostaje jer resorno ministarstvo i Vlada Srpske nisu uradili planirano renoviranje dva reda grobnih mjesta na Vojničkom spomen-groblju, što je trebalo izvršiti u prošloj godini.

Lalić se nada da će u ovoj godini Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske renovirati četiri reda grobnih mjesta, da bi se stigla planirana dinamika do 2018. godine.

Prema podacima iz Boračke organizacije opštine Sokolac, na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu planirano je renoviranje 958 grobnih mjesta, a do sada je taj posao urađen na 230 grobnih mjesta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments