Posao za 30 radnika saradnjom opštine, „Karitasa“ i poslodavca

0

FOČA – U Foči su danas opština, švajcarski „Karitas“ i tekstilno preduzeće „Mraz“ sa Pala potpisali sporazum vrijedan 275.000 KM o zajedničkom finansiranju šestomjesečne obuke i nabavke nove opreme za 30 novih radnika u fočanskom pogonu ove firme.

Učešće poslodavca je 170.000 KM, humanitarna organizacija „Karitas“ 80.000 KM, a opštine nešto više od 20.000 KM.

Firma „Mraz“ sa Pala zapošljava ukupno 220 radnika, od čega u Foči 60, a ovim sporazumom broj radnika biće povećan na 90.

Direktor i suvlasnik firme „Mraz“ Mladen Kovačević rekao je da su, uprkos teškim okolnostima za tekstilnu industriju i privredu uopšte, uzrokovanim epidemijom virusa korona, uspjeli da na incijativu opštine Foča, a u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i „Karitasom“, ponude obuku i zapošljavanje za novih 30 radnika.

„Program obuke trajaće šest mjesci i svakom od kandidata pružiće se mogućnost da savlada nove vještine prilagođene novom tržištu rada, a cilj nam je da svi oni zasnuju trajni radni odnos u našoj firmi. Smatramo da investiranjem u ljudske resusre, kroz ovaj partnerski projekat, stvaramo veliki društveni doprinos i da je ovo jedini ispravan put u stvaranju novih realnih vrijednosti“, rekao je Kovačević.

On je dodao da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Foči raspolažu bazom od 45 kandidata, te da će im svima pružiti šansu za zaposlenje.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović pojasnio je da opština učestvuje u finansiranju prevoza za radnike i zakupnine pogona u naselju Velečevo za šestomjesečni period.

„Napravili smo partnerski odnos, tako da ćemo zajedno sa `Karitasom` i firmom `Mraz` modernizovati taj pogon i stvoriti uslove da se možda i dalje šire u smislu otvaranja novih radnih mjesta. Takođe, želim da istaknem da ćemo i u narednom periodu probati da u saradnji i sa drugim organizacijama i domaćim provrednicima i svim ljudima koji u Foči žele da otvore pogone i radna mjesta stvorimo ovakav vid saradnje“, naveo je Vukadinović.

Direktor „Karitasa“ Švajcarske za BiH Danijel Bronkal rekao je da je ovaj sporazum dio projekta „Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornje-drinske regije 2019-2023“, koji ova organizacije sprovodi u Foči i još šest opština u ovoj regiji.

„Osim ovog sporazuma, nastavićemo da pomažemo grantovima za mala preduzeća u Foči i šest ostalih opština. Podržaćemo mala preduzeća, domaćinstva, a naša ciljana kategorija su ugrožene grupe stanovništva“, rekao je Bronkal.

On je dodao da su donatori njihovog projekta Vlada Švajcarske, Fondacija „Medikor“ i Vlada Lihtenštajna.

(www.palelive.com / Srna )

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare