Posao za 1000 mladih

0

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske donio je danas odluku o pokretanju Projekta zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom u okviru kojeg će biti zaposleno 1 000 mladih. Javni poziv, na koji mogu da apliciraju pravna lica, državni organi, obrazovne i naučne institucije i ostala pravna lica na području RS biće raspisan 21. septembra.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda Veseljko Elez rekao je da je projekat         pod nazivom „Znanjem do posla“ vrijedan 11.300.000 KM.

Elez je pozvao poslodavce da iskoriste ovaj program i da pruže priliku mladim ljudima koji su završili fakultete da steknu prva stručna iskustva.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Gordana Latinović rekla je da će ovim projektom biti zaposleno 850 mladih sa visokom stručnom spremom i 150 pripravnika sa višom stručnom spremom.

„Ukupna vrijednost projekta je 11.300.000 KM, od čega Zavod učestvuje sa 6.700.000 KM, a poslodavci sa 4.600.000 maraka“, objasnila je Latinovićeva i dodala da ovaj projekat ima veliki značaj za tržišta rada RS i na ovaj način nastoje da ublaže trend rasta broja lica koja se nalaze na evidenciji sa visokom i višom stručnom spremom.

Ona je napomenula da projekat predviđa sufinansiranje plata pripravnika sa VSS u iznosu od 600 KM i sa višom stručnom spremom u iznosu od 500 maraka, uvećanih za iznos pripadajućih poreza i doprinosa.

Prema njenim riječim, Zavod sufinansira 60 odsto neto plate, 70 odsto doprinosa, dok poslodavac finansira 40 odsto neto plata, 30 odsto doprinosa i ukupan iznos poreza na ovu predviđenu platu.

„Pozivam sve poslodavce, prvenstveno iz oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti da apliciraju na ovaj javni poziv i zaposle pripravnike koji čekaju duže na zaposlenje“, naglasila je Latinovićeva i podsjetila da je Vlada RS dala saglasnost za realizaciju ovog projekta.

Latinovićeva je navela da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno sa 31. avgustom, nalazi 2 455 lica sa višom i 8 361 lice sa visokom stručnom spremom, što je ukupno 10 836 lica, a od toga oko 50 odsto ili 5 400 lica je bez radnog iskustva i oni se mogu zaposliti putem ovog projekta.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare