Porast broja noćenja

0

Na području opština u sastavu grada Istočno Sarajevo prošle godine ostvareno je 91.801 noćenje, a u januaru i februaru ove godine registrovano je 27.053 noćenja, izjavio je danas Srni stručni saradnik za marketing u Turističkoj organizaciji Istočno Sarajevo Predrag Lopatić.

Lopatić je precizirao da se najveći broj ovih noćenja odnosi na zimsku turističku sezonu na Jahorini, tako da u broju od 27.053, smještajni kapaciteti na Palama i Jahorini participiraju sa 24.858 noćenja.

Prema njegovim riječima, ovi podaci ukazuju na to da je sasvim realno očekivati da ovogodišnja turistička sezona na području Istočnog Sarajeva bude mnogo uspješnija od one prethodne godine.

“Ako uzmemo u obzir da se broj dolazaka turista u ljetnim mjesecima povećava iz godine u godinu, realno je očekivati da naši turističko-ugostiteljski kapaciteti ostvare i broj od oko 120.000 do 130.000 noćenja“, rekao je Lopatić.

On je istakao da turistička industrija u ovom dijelu Republike Srpske gaji realni optimizam u pogledu većeg broja dolaska domaćih i stranih turista s obzirom da, zahvaljujući, između ostalih, i Turističkoj organizaciji Istočno Sarajevo, u kontinuitetu poboljšava i unapređuje lepezu turističkih proizvoda i vrši promociju zimskog i ljetnog turizma.

Lopatić je naglasio da, osim olimpijske ljepotice Jahorine, na kojoj se osim ski-takmičenja održavaju i brojni simpozijumi, konferencije i naučni skupovi, veliku pažnju turista privlači pećina Orlovača u čiju su revitalizaciju znatna sredstva uložili opština Pale i italijanska pokrajina Pijemont.

On je dodao da nikako ne treba zaboraviti ni pećinu na izvoru Mokranjske Miljacke koja se još istražuje i čeka na valorizaciju, ali koja predstavlja pravi izazov za speleologe i avanturistički turizam, jer se njen veći dio nalazi pod vodom.

“Turistička ponuda Istočnog Sarajeva podignuta je na viši nivo zahvaljujući i planinarskim društvima ‘Romanija’ i ‘Javorina’, čiji su članovi uredili i obilježili nekoliko izuzetno atraktivnih planinarskih staza na Jahorini i Romaniji“, naveo je Lopatić.

On je naglasio značaj i ekspanziju sportskog, te ribolovnog turizma, što se posebno odnosi na akcije ribolovaca okupljenih u udruženju u Nikolićima, podno Jahorine.

“Sve ove potencijale i resurse Turistička organizacija Istočno Sarajevo planski i u kontinuitetu promoviše cijele godine na najznačajnijim sajmovima turizma u Republici Srpskoj, BiH i državama u okruženju, prvenstveno u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji“, zaključio je Lopatić izjavu Srni.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare