Popović: Smanjen broj pacijenata upućenih u druge zdravstvene centre

0

ZVORNIK – Direktor zvorničke Opšte bolnice Ivan Popović istakao je danas da je ponosan na činjenicu da je broj upućenih pacijenata iz ove bolnice u druge zdravstvene centre u Srpskoj smanjen za gotovo 50 odsto u odnosu na desetogodišnji prosjek.
„Iz zvorničke Opšte bolnice u prethodnih 10 godina upućivano je i do 540 pacijenata u druge zdravstvene centre, dok je u 2018. godini upućeno do 300 pacijenata, što je skoro 50 odsto manje“, rekao je Popović na konferenciji za novinare.

Popović je ocijenio da je 2018. najuspješnija godina po svim parametrima u ovoj zdravstvenoj ustanovi od kako se prate uporedni pokazatelji.

„Broj hospitalizacija ili ležećih pacijenata koji su prošli kroz ovu zdravstvenu ustanovu u 2018. godini iznosio je 11.600, dok se prosječan broj u poslednjih 10 godina kretao između 6.300 i 10.500 pacijenata“, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje opšte hirurgije je u posljednjih 10 godina imalo prosječno od 900 do 1.350 operativnih zahvata, dok je ove godine taj broj iznosio 1.750.

„Broj pregleda i usluga u posljednje četiri godine kretao se od 510.000 do 550.000, a u ovoj godini ostvarili smo 624.000 pregleda i usluga, što je za oko 100.000 više u odnosu na protekli četvorogodišnji prosjek“, rekao je Popović, iznoseći poslovne rezultate za ovu godinu.

On je, pojasnivši da se u Opštoj bolnici radi dosta na podizanju kvaliteta i raznovrsnosti bolničkih usluga, rekao da u ovu zdravstvenu ustanovu dolaze vrhunski stručnjaci, koji rade operativne i druge zahvate uz koje se bolnički kadar edukuje za samostalan rad.

Popović je rekao da se u zvorničkoj Opštoj bolnici teži ka smanjenju ili potpunom ukidanju liste čekanja, koje su kod operacije katarakte ili ultrazvuk srca iznosile i po godinu dana.

On je najavio da će sa prvim danima proljeća početi izgradnja novog bloka Bolnice, koja podrazumijeva proširenje kapaciteta na dodatnih 3.000 metara kvadratnih.

„Sada funkcionišemo na 5.900 metara kvadratnih, znači podižemo kvadraturu na skoro 50 odsto veću, čime ćemo znatno olakšati rad zaposlenih i poboljšati zdravstvene uslove našim pacijentima“, istakao je Popović.

Popović je podsjetio da će novi prostor pratiti i nova oprema, kako za postojeći tako i za novi blok Bolnice.

Govoreći o finansijskom poslovanju, Popović je rekao da su za posljednjih šest mjeseci smanjeni troškovi za oko 200.000 KM, dok su istovremeno podignuti prihodi bolnice.

„Sada nemam precizne pokazatelje, koji će biti iskazani u završnom računu negdje u martu, ali mogu reći da će Opšta bolnica za 2018. godinu iskazati pozitivan poslovni rezultat ili biti na pozitivnoj nuli“, rekao je Popović.

On je zahvalio članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je ranije obavljao funkciju predsjednika Republike Srpske, Vladi Republike Srpske, Ministarstvu zdravlja, Fondu zdravstvenog osiguranja, lokalnoj samoupravi i svima koji su pomogli da zvornička Opšta bolnica stane u red najboljih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

Zamjenik direktora Opšte bolnice Zvornik Nataša Ivanović podsjetila je da ova zdravstvena ustanova ima najmlađi menadžment u Srpskoj koji je ostvario reprezentativne rezultate u 2018. godini po broju usluga, dijagnostičkih procedura i hospitalizacije pacijenata od kada se vodi statistička evidencija.

„Nadam se da će naredna godina biti još uspješnija jer planiramo proširenje bolničkih kapaciteta izgradnjom novog objekata, što će implicirati proširenje nekih odjeljenja, prije svega, hirurgije i internog odjeljenja, te odvajanje urološkog i infektivnog, kao i Odjeljenja onkologije“, rekla je Ivanovićeva.

Ona je dodala da će time biti ostvaren veći broj bolničkih postelja, te povećane dijagnostičke procedure i laboratorijska dijagnostika, dok će kvalitet usluga biti podignut na veći nivo.

Ivanovićeva je istakla da se sa proširenjem bolničkih kapaciteta uporedo radi na edukaciji i upućivanju bolničkog kadra na specijalizacije i supspecijalizacije.

Načelnik Odjeljenja hirurgije Opšte bolnice Zvornik Zoran Komljenović smatra da je cilj ove zdravstvene ustanove, prije svega, da poveća ljestvicu znanja bolničkog osoblja, te podigne kvalitet i raznovrsnost zdravstvenih usluga na viši nivo.

„Usmjeravamo sve ka unapređivanju i proširivanju znanja kako bi odgovorili ovom vremenu u kome se pojavljuju razne bolesti, a sve u interesu pacijenata i njihovog stabilnijeg zdravstvenog stanja“, rekao je Komljenović.

Komljenović je dodao da je, u tom smislu, Opšta bolnica angažovala nekoliko autoriteta, između ostalih i Miloša Bjelovića – najvećeg autoriteta u laparaskopskoj hirurgiji, odnosno minimalno-invazivnoj hirurgiji, da obavlja operacije i da edukuje bolnički kadar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare