Poplavljenima prijeti zaraza

0

BRATUNAC/SREBRENICA – Stanovnici Bratunca i Srebrenice strahuju od zaraznih bolesti jer su se prilikom posljednje poplave fekalije izlile iz septičkih jama, poplavile kuće i zagadile izvore pitke vode.

Pored toga, ove dvije opštine, koje su u petak proglasile vanredno stanje, bore se i sa klizištima koja su do sada odnijela desetine lokalnih puteva, oštetila kuće i ugrozila snabdevanje električnom energijom. Porodici Miodraga Andrića u selu Vidikovac vodena stihija i klizište srušili su kuću, a u Bratuncu je jedna teška bolesnica sa svojom porodicom još uvek okružena vodom.

Radenka Šoškoć, predsjednica MZ Podčauš u Bratuncu, juče je za Press RS rekla da su reke polako počele da se povlače u korita, ali da za sobom ostavljaju ogromne količine blata, mulja, smeća i fekalija.

– Zbog smeća i fekalija strahujemo od zaraze. Osim toga, voda je odnijela manje mostove, pa je prilaz pojedinim dijelovima opštine otežan ili potpuno onemogućen. Angažovana je sva mehanizacija radi raščišćavanja puteva, ali sve se odvija sporo jer mašine propadaju u blato i veoma se teško dolazi do mjesta na kojima treba raditi. Bolesnica koja je okružena vodom za sada nije životno ugrožena i s njom i njenom porodicom u stalnoj smo vezi – rekla je Šoškoćeva.

Ona ističe da je snabdevanje strujom i vodom takoreći uredno. Međutim, na području Srebrenice u nekim selima nema struje jer su desetine klizišta pomjerila dalekovode i oštetila kablove.

Šef štaba Civilne zaštite Cvijetin Maksimović kaže da se voda povlači, ali da im glavobolju izazivaju klizišta, koja su uništila brojne lokalne puteve.

– Struje uglavnom ima, osim u selima Žuti i Plavi Most, a mještani su upozoreni da ne piju vodu iz gradskog vodovoda. Nažalost, strahujemo od nove kiše i poplave, pa ubrzano raščišćavamo nanose smeća i blata uz puteve za Orahovicu i Viogor, a borimo se i da otvorimo put Srebrenica-Zalazje-Sase, koji je neprohodan zbog više odrona. Takođe, postoji opasnost da će propasti i dio puta za Sućesku jer je voda odnijela podlogu asfalta – kaže Maksimović.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder rekao je da je svaka opština formirala komisiju za procjenu štete i da su one već krenule u obilazak terena. On je istakao da je voda poplavila dosta kuća, ali da je ušla samo u neke te da šteta nije velika.

Doder ističe da je krajnje vrijeme da opštine počnu sanaciju vodenih tokova i spriječe poplave, umesto što se stalno bore s vodenom stihijom.

– Lokalne zajednice moraju da shvate da bez ulaganja neće moći da se zaštite od poplave.

Krajnje vrijeme je da urede vodene tokove i da u to ulože znatnije sume, bilo da to rade sami, bilo da traže pomoć države – rekao je Doder.

Proteklog dana na području opština Bijeljina, Bratunac, Milići, Vlasenica, Zvornik i Osmaci nije bilo kiše.

(www.palelive.com / Press.rs)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments