Ponovo oskrnavljena spomen-ploča na Vracama – komunalci već očistili farbu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nepoznato lice ili više njih večeras su zelenom fabom ponovo na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu oskrnavili spomen-ploču u čast Vojske Republike Srpske /VRS/ i generala Ratka Mladića, ali je očišćena, zahvaljjujući brzoj intervenciji radnika Komunalnog preduzeća „Rad“.

Srni je u Komunalnom preduzeću „Rad“ potvrđeno da su odmah nakon sknavljenja spomen-ploče reagovali na poziv gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića i u kratkom roku očistili farbu.

Pretpostavlja se da je na spomen-ploču postavljenu na Vracama u znak sećanja na vojnu smotru koju je tu u maju 1992. godine izvršio general Mladić, farba večeras bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se spomen-ploča nalazi pokrivena je video-nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno.

Spomen-ploča na Vracama bila je na meti vandala i 17. novembra kada je posuta je bijelom farbom.

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je 2014. godine na Vracama, nekoliko kilometara od centra Sarajeva, ploču u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tom mjestu maja 1992. godine izvršio general Mladić.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu delegata Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče.

Tuševljak: Sraman čin bošnjačkih ekstremista na Vracama

ISTOČNO SARAJEVO – Građani i borci Istočnog Sarajeva razočarani su sramnim ponašanjem i skrnavljenjem spomen-ploče na Vracama koja je po drugi put za kratko vrijeme predmet napada vandala iz Federacije BiH, izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

Tuševljak je naglasio da je to sraman čin koji ne vodi pomirenju između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

„Dogodilo se opet da su bošnjački ekstremisti posuli farbom spomen-ploču na Vracama koja nikoga ne vrijeđa i predstavlja simbol događaja iz 1992. godine – postrojavanje srpskog stanovništva kako bi se odbranilo od neprijatelja“, rekao je Tuševljak.

On je istakao da borci Istočnog Sarajeva imaju strpljenja i poručio da ekstremisti „ne mogu toliko posipati farbom koliko su to borci u stanju ukloniti“.

„Imamo strpljenja za sve. Ali, može se dogoditi i da neko od Srba uzvrati istom mjerom po njihovim spomen-pločama koje vrijeđaju Srbe po Sarajevu, poput onih na Vijećnici ili u Ulici Vase Miskina“, rekao je Tuševljak.

On je ukazao da su spomen-obilježja Bošnjaka postavljena širom Republike Srpske koje niko od građana Srpske ne dira.

Tuševljak je poručio da borci Istočnog Sarajeva neće dozvoliti da budu isprovocirani kako bi načinili nešto nepromišljeno.

Večeras je po drugi put u posljednjih osam dana oskrnavljena spomen-ploča na Vracama koju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila 2014. godine.

Spomen-ploča je postavljena nekoliko kilometara od centra Sarajeva, u znak sećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio general Ratko Mladić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare