Pomoć privredi za oporavak od posljedica virusa korona

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici tri odluke koje se odnose na pomoć privredi za oporavak od posljedica izazvanih virusom korona.

Odbornici su donijeli odluke o oslobađanju plaćanja naknade na ime zakupa za stambene jedinice, poslovne prostore i zemljište za postavljanje privremenih objekata, plaćanja naknade za ljetne bašte za ovu godinu i odluku o produženju roka važenja lokacijskih uslova izdatih za postavljanje oglasnih medija.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je novinarima da je ovo dio mjera podrške sektoru privrede za oporavak od kovida-19, za šta je izdvojeno oko 50.000 KM.

On je najavio da će u narednih dvadesetak dana opština objaviti javni poziv za finansijsku podršku privrednicima od oko 130.000 KM, a 50.000 KM će biti usmjereno Komunalnom preduzeću za oslobađanje plaćanja naknade za odvoz smeća za april i dio marta i maja.

„Opština će u ovoj godini izdvojiti oko 230.000 KM, što direktno, što indirektno za podršku privrednicima“, istakao je Ćosić.

Ćosić je rekao da i opština trpi gubitke po osnovu naplate rente i uređenja, navodeći da na području lokalne zajednice trenutno ima 15 investitora koji imaju svoje obaveze i biće im omogućeno da ih isplaćuju na rate.

On je naglasio da je danas na njegov zahtjev sa dnevnog reda povučena odluka o usvajanju Regulacionog plana „Jelav“ jer smatra da prisustvo 10 od 19 odbornika nije dovoljno da vode kvalitetnu raspravu o bitnom dokumentu.

Ćosić je napomenuo da je riječ o najatraktivnijem zemljištu na području opštine, a to je lokacija Komunalnog preduzeća za koju je zainteresovano više investitora.

„Mi smo jedna od opština gdje nije zaustavljen građevinski sektor, realizuju se sve planirane investicije, a 15 investitora radi svoje stambeno-poslovne objekte“, rekao je on.

Ćosić je izrazio zadovoljstvo što su na današnjoj sjednici odbornici jednoglasno usvojili sve odluke.

Odbornici su podržali i izvještaje o radu Doma zdravlja Istočno Sarajevo i opštinske Boračke organizacije.

Šef Kluba odbornika SDS-a Milan Kovačević rekao je da su danas usvojili važne odluke, te da je posebno zadovoljan zbog usvajanja izvještaja o radu Doma zdravlja, čime su dali podršku zdravstvenoj ustanovi koja ulaže velike napore da u vrijeme epidemije virusa korona pruži adekvatnu medicinsku pomoć građanima.

On je pohvalio i donošenje odluke o oslobađanju naknada za ljetne bašte jer je to mala pomoć privredi.

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević rekao je da je u protekloj godini bilo poteškoća u finansijskom poslovanju zbog povećanja plata zaposlenih, što je dovelo do gubitka u poslovanju.

Vasiljević je naveo da je zatekao to stanje po preuzimanju dužnosti, kao i reprogram duga iz 2008. godine koji se još otplaćuje.

On je naglasio da uredba Vlade Republike Srpske da 50 miliona KM bude izdvojeno za saniranje stanja u domovima zdravlja već daje određene rezultate, navodeći da im sada situaciju otežava i epidemija virusa korona, jer imaju povećane troškove, a smanjene prihode od participacija.

Vasiljević je apelovao da se stanovništvo pridržava mjera zaštite radi smanjenja mogućnosti zaraze.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare