Pomen za nekoliko hiljada likvidiranih kraljevih vojnika

2

FOČA – Kod spomen-krsta u blizini jame Ponor, u fočanskoj mjesnoj zajednici Miljevina, danas je služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini koje su partizani ubili u maju 1945. godine.

Procjenjuje se da je na prostoru od Zelengore do Goražda, nakon Bitke na Zelengori između partizana i četnika, ubijeno 7.000 kraljevih vojnika, dok ih je u jamu Ponor bačeno oko 2.000, među kojima veliki broj golobradih tek regrutovanih mladića iz Srbije.

Sedamdesetogodišnji mještanin sela Budanj Vojo Matović ispričao je da je njegov otac Vasilije bio očevidac masovnog stradanja mladih kraljevih vojnika i da mu je pričao da je, dok je obrađivao imanje, vidio kako partizani cijeli dan dovoze ljude.

„Tu su ih vezali, ubijali i bacali u jamu Ponor, nakon čega su aplaudirali“, naveo je Matović.

On je dodao da su partizani odlično znali gdje se kraljevi vojnici kriju i da su ih hvatali na prevaru.

„Rankovićevi ljudi su bacali letke i pozivali Dražine borce da se predaju i da im niko ništa neće uraditi. Oni nisu znali da će ih ubijati i predavali su se“, priča Matović.

On je rekao da je mještanka tog sela Cvija Stanković pomogla jednom vojniku, koji je uspio da se izvuče iz jame Ponor.

„Sakrio se u sijeno u obližnjoj livadi, ona ga je našla i rekla mu da krene preko Broda na Drini, u pravcu Crne Gore, kako bi spasao život“, kaže Matović.

Iz Boračke organizacije su napomenuli da godinama ukazuju na ovaj zločin, ali da i dalje izostaje podrška iz Srbije, odakle su uglavnom bili mladi vojnici.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković podsjetio je da su uglavnom stradali vojnici iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka, da su kontaktirali udruženja iz Srbije, ali da oni nisu bili zainteresovani da se rasvijetli ovaj zločin.

„U Srbiji je i dalje prisutno pogrešno mišljenje da je zločin počinilo lokalno stanovništvo, jer su, prema našim saznanjima, do devedesetih godina u školama učili da je to uradio narod Foče, Miljevine i Kalinovika“, rekao je Stanković.

Prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se u Miljevini izgradi spomen-hram pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su na tom području ubijeni u masovnim likvidacijama.

„Preveli smo zemljišta u naselju Miljevina i ovih dana očekujemo osvećenje. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti da izgradimo spomen-hram“, rekao je paroh miljevinski LJupko Medović.

Uz žrtve iz Drugog svjetskog rata, pomen je služen i za 100 srpskih boraca i 27 civila, mještana Miljevine, koji su poginuli u proteklom građanskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dok je Vucic na celu, izostace svaka srpska iz Srbije.

Žalosno je to kako ne cjenimo i ne poštujemo svoje nevine žrtve stradale u II svjetskom ratu. Činjenice o teškim zločinima Titovih partizana – komunista nad pripadnicima Srpskog naroda u JVO su decenijama skrivani od javosti, da se nebi remetilo komunistička parola o „brastvu i jedinstvu“ tzv. jugoslovenskih naroda-nacija. Na destine hiljada nasilno mobilisanih Srpskih mladića upadalo je u klopke partizana i nemilosrdno likvidirano. Najžalosnije je istina što su te partizane predvodili partizani koji su skoro četiri godine pod ustaškom kapom ubijali Srbe, pa kad su vidjeli da im zločinac Pavelić i Hitler gube rat, naprečac preko noći po Titovoj direktivi prelaze masovno u partizane, i nastavljaju svoj zločinački posao satiranja Srba, samo što su promjenili slovo U za petokraku. To pokojni pisac Momo Kapor piše u svom jednom romanu kako u šeher Sarajevu s proljeća 1945 ustaše režu od fesova petokrake i postaju „preko noći“ partizani i antifašisti.