Pomen za 45 srpskih boraca poginulih na Žepi

1

U Žepi kod Han Pijeska služen je parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježje sa imenima 45 srpskih boraca Vojske Republike Srpske koje su prije 27 godina pripadnici takozvane Armije BiH mučki ubili iz zasjede.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, koji je prisustvovao pomenu, rekao je da se ovih dana odaje pošta stradalima na velikim stratištima i poginulim srpskim borcima, te da je dobro da narod dolazi u velikom broju na ova mjesta kako bi oteli od zaborava žrtve podnesene za Republiku Srpsku.

“Dobro je da gajimo sjećanja na ove dane, iako je to teško, ali treba da pamtimo da nam se zlo više ne ponovi”, izjavio je Dragičević novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je ovo mjesto jedan od simbola srpske naivnosti zbog vjere u datu riječ tadašnjih neprijatelja da će dopustiti da kolona koja je nosila hranu i vodu za mlade vojnike na releju Zlovrh prođe kroz teritoriju na kojoj su živjeli muslimani.

“To znači da su ovdje planski napali na kolonu na terenu na kome se teško braniti i preći iz marševske u borbenu jedinicu. Urađeno je to ciljano da nanesu što veće gubitke srpskoj jedinici koja dolazi sa Pala i da se tako srpskoj vojsci poljulja moral, nakon čega bi došlo mnogo toga u pitanje”, naveo je Savčić.

Organizator pomena borcima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske ubijenim 4. juna 1992. godine jeste Boračka organizacija opštine Pale.

U Odboru boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije ističu da je ovaj događaj iz 1992. godine među najmasovnijim stradanjima pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je iz zasjede napadnuta kolona sa hranom i vodom za vojnike koji su obezbjeđivali repetitor na koti Zlovrh, uprkos ranijem dogovoru o mirnom prolasku jedinice do cilja.

Među poginulih 45 boraca, najveći broj njih je sa Pala i, kada je riječ o pripadnicima Vojske Republike Srpske, to je najtragičniji događaj u novijoj istoriji za ovu opštinu.

Pomenu u Žepi prisustvovali su izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković sa saradnicima, predstavnici opština i boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, kao i drugih organizacija proisteklih iz minulog otadžbinskog rata, članovi porodica poginulih boraca, saborci, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Obilježavanje 4. juna, Dana stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske u mjestu Žepa kod Han Pijeska uvršteno je u kalendar obilježavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments