Položeni vijenci srpskim borcima iz odbrambeno-otadžbinskog rata

0

ISTOČNI STARI GRAD – Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježju srpskim borcima iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata,juče je na Hreši u Istočnom Starom Gradu počelo obilježavanje Dana i krsne slave opštine – Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Vijence na spomenik položili su načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, delegacije boračkih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija Opštinskog odbora SNSD-a, kao i opštinska delegacije Udrženja penzionera.

Predsjednik regionalnig odbora Boračke organizacije Republike Srpske Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da su borci iz opštine Istočni Stari Grad dali ogroman doprinos odbrani cijele Sarajevsko-romanijske regije.

„Poznato je kolika je linija fronta bila i kolike neprijateljske snage su imali. Neprijatelj je bio brojniji sedam puta, ali borci Istočnog Starog Grada nisu ni pedalj popustili, jer da jesu Republike Srpske danas ne bi bilo, bar ne onakve kakva je danas“, rekao je Lalić Srni.

Lalić je zahvalio rukovodstvu opštine Istočno Stari Grad, jer vode računa o biračkoj populaciji.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je Srni da će u narednom periodu biti pokrenuti važni infrastrukturni projekti koji će podstaći privredu u toj opštini.

On je istakao da Istočni Stari Grad ima dobre kapacitete za razvoj privrede, a kao pozitivan primjer naveo je hidrocentralu od tri megavata koja će biti završena do kraja godine od koje će opština ostvariti godišnje prihode od 50.000 do 70. 000 KM.

„Ta hidrocentrala će nam omogućiti da budemo jedina opština koja ima napajanje iz vlastitih resursa, što je dobro za privredu, jer neće ostati bez električne energije ni u jednom momentu“, istakao je on.

Opština kao prvi prioritet navela je jačanje vitalnih kapaciteta, za šta im veliku podršku pruža Vlada Republike Srpske i grad Istočno Sarajevo.

„Ove godine dobili smo nakon 13 godina Policijsku stanicu i stanicu za bdijenje na Trebeviću, čemu posebnu zahvalnost dugujemo ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču i rukovodstvu Policijske uprave Istočno Sarajevo“, rekao je Gašanović.

On je rekao da uskoro otvarju i vatrogasnu stanicu, te da će se boriti i za povratak nadležnosti i institucija, kao što je Geodetska uprava.

„Ove godine smo osnovali fondaciju za rauralni razvoj i poljoprivredu, kojom smo uspjeli da okupimo ljude koji stvarno hoće da ulažu i da se bave poljoprivredom“, naveo je Gašanović.

Nakon polaganja vijenaca održana je svečana sjednica Skupštine opštine Istočni Stari Grad na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Večeras će biti održano i guslarsko veče na kojoj će nastupiti istaknuti prvaci iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine biće nastavljeno sutra u 9.00 časova, kada će NJegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona, nakon čega je u 11.00 časova predviđena litija oko crkve.

Slavski ručak i narodno veselje biće upriličeno u 12.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare