Položeni vijenci na spomenik poginulim borcima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Polaganjem vijenaca kod Centralnog spomenika na vojničkom groblju Vraca i služenjem parastosa borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, danas je obilježen Dan Boračke organizacije i Dan boraca Republike Srpske.

Vijence su položile delegacije Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, te grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je novinarima da je Dan boraca povod da se borci sastanu i odaju počast poginulim saborcima.

Prema njegovim riječima, sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo u proteklom ratu poginulo je 414 boraca, a 420 su ostali invalidi.

On je poručio da će Boračka organizacija nastaviti svoju borbu sve dok status boračkih kategorija ne bude popravljen.

“Zadovoljni smo radom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, posebno kada je riječ o dijelu za koji smo se izborili – da pravo na novčanu pomoć ostvare borci kada napune 65 godina, a nemaju 15 godina staža”, istakao je Tuševljak.

On je najavio da će jedan od prioriteta Boračke organizacije biti i sprovođenje uredbe Vlade Republike Srpske koja se odnosi na dopunska prava, kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, koje iz nekih razloga nisu bile obuhvaćene ranijim programom.

Tuševljak je dodao da se mora povesti računa i o domicilnim porodicama poginulih boraca koje žive lošim uslovima, kako bi njihovi uslovi života bili poboljšani.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da ova lokalna uprava podržava sve aktivnosti Boračke organizacije.

“Nastojimo da zajedno radimo na onome što je najteže, da pokušamo da zaposlimo članove porodica poginulih boraca, invalida i demobilisanih boraca, i to radimo u kontinuitetu sa određenom mjerom uspjeha”, naveo je Ćosić.

Ćosić je naglasio da je na području opštine najveći broj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida stambeno zbrinut, dodajući da će i u planirane 42 stambene jedinice, koje bi trebalo da budu izgrađene ove godine, mjesta biti za još nekoliko.

Ratni vojni invalid prve kategorije Đorđe Kreštalica iz Miljevića rekao je da demobilisani borci nastoje da svake godine obilježe Dan boraca kako bi bila sačuvana uspomena na njihovu borbu.

Povodom Dana boraca, Ćosić je odobrio i jednokratnu novčanu pomoć za demobilisane borce u ukupnom iznosu od 5.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments