Položeni vijenci na Spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije

0

SOKOLAC – Polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije na Sokocu, na kojoj su upisana imena 969 partizanskih boraca sa područja ove opštine poginulih u Drugom svjetskom ratu, obilježen je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ Milivoje Janković govorio je o velikom doprinosu boraca sa šireg romanijskog područja u pobjedi nad fašizmom.

„Osim 1.150 boraca koliko je poginulo iz Romanijskog odreda, a brojao je 3.020 boraca u toku rata, pale su i 5.494 civilne žrtve, te 6.000 žrtva u pokolju na Starom Brodu na Drini u proljeće 1942. kada je stradao najveći broj stanovnika Romanije“, naveo je Janković.

On je podsjetio da je tadašnje Romanijsko vojno područje u Drugom svjetskom ratu obuhvatalo sadašnje opštine Sokolac, Han Pijesak i Pale.

Janković je naglasio da je Romanija u borbi protiv fašizma iznjedrila 10 narodnih heroja – Danila Đokića, Milanka Vitomira, Slavišu Vajnera Čiču, Jovu Jankovića, Marka Ećimovića, Milana Šarca, Pavla Goranina-Iliju, Mihajla Bjelakovića, Peru Kosorića i Gruju Novakovića, te da su živote za slobodu na romanijskom području dali i narodni heroji Rava Janković i Radovan Petrović.

„Naša je dužnost da ih pomenemo, naša obaveza da održavamo spomenike i da prenosimo na mladu generaciju uspomene iz borbe protiv fašizma“, naveo je Janković.

On je najavio da će Sokolac biti domaćin obilježavanja 80 godina ustanka naroda BiH protiv fašizma, odnosno ustanka na Romaniji koja je, kako je istakao, uvijek bila pojam herojstva, hrabrosti i slobode.

Janković je poručio da na Romaniji treba da se vječno vijori zastava na Crvenim stijenama koju je na početku borbe protiv fašizma postavio Bogdan Lizdek.

Na Spomen-kosturnicu na Sokocu vijence su položili načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica sa saradnicima, te delegacije Skupštine opštine i Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokolac.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u Evropi u znak sjećanja na pobjedu nad fašizom u Drugom svjetskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare