Poljsko lutkarsko pozorište izvelo predstavu „Između“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Četvrtog festivalskog dana „Lut festa“ publici u Istočnom Sarajevu predstavilo se Lutkarsko pozorište „Ludvik Solski“, iz Poljske sa predstavom „Između“, u režiji Kinge Maciejevske.

Ova mlada rediteljka pod mentorstvom profesora Vijeslava Hejne pokazala je nove tendencije u poljskom lutkarskom teatru, koji se bazira na jednostavnom vizuelnom i jezičkom izrazu, koji je ostvaren do savršenstva, saopšteno je iz „Lut festa“.

Iz dalekog Sibira, prvi put na festivalu predstavilo se Pozorište za djecu i mlade „Seversk“ iz Tomska sa predstavom „Rjabina zagonetka“.

Ovo je jedno od najzanimljivijih djela talentovanog ruskog reditelja i lutkara Sergeja Ivanjikova, dobitnika nagrade Ruske Vlade za kulturu i dva puta dobitnika najznačajnije nacionalne pozorišne nagrade Rusije „Zlatna maska“.

Performans je veoma ritmičan, pun pokreta, muzike, sa značajnim lutkarima u naslovnim ulogama, među kojima se ističe Natalija Nosova, počasna glumica Ruske Federacije.

Pozorište mladih Novi Sad iz Srbije, koje publika Istočnog Sarajeva dobro poznaje, ove godine predstavilo se sa predstavom „Ima li deda odijelo?“, čiju režiju potpisuje Emilija Mrdaković.

U pratećem programu festivala održana je promocija monografije „Čarobnjaci iz Niša“, autora Slobodana Krstića, koja je izdata povodom jubileja 50 godina Pozorišta lutaka iz Niša.

U Istočnom Sarajevu od 12. do 16. maja održava se 15. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, pod motom „U ime lutkarstva“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare