Na Centralno spomen-obilježje položeni vijenci poginulim borcima

0

Predstavnici opštine Pale i Boračke organizacije danas su na Palama, povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, položili vijence na Centralno spomen-obilježje borcima poginulim u proteklom ratu.

Potpredsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je, nakon polaganja vijenaca, da danas slavimo 25 godina postojanja Republike Srpske, te da je to poseban dan za opštinu Pale, jer je Republika Srpska tu stvorena, rođena i odbranjena.

„Bez obzira na sva osporavanja, mi ćemo slaviti Dan Republike Srpske, jer smo to dužni ljudima koji su ugradili svoje živote u njene temelje“, istakao je on.

On je podsjetio da je samo 1992. godine u Žepi i na Trebeviću poginulo više od 60 boraca sa Pala koji su učestvovali u odbrani svojih ognjišta.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/polaganje-vijenaca-spomen-obiljezje-9-januar-pale/] width=[87] height=[87] title=[Polaganje vijenaca na Centralno spomen-obilježje palim borcima] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Lasica je izrazio nadu da se nikada više neće ponoviti stradanja srpskog naroda i da će svi ljudi živjeti u miru i blagostanju.

„Republika Srpska će da opstane i da se izbori da slavi svoj dan, ali mi ni drugima ne osporavamo da slave svoje datume i obilježavaju svoje običaje“, poručio je on.

Profesor istorije u penziji i otac poginulog borca Vojislav Milutinović rekao je da je značaj današnjeg datuma izuzetan, jer svjedoči o tome da je srpski narod u svojoj vjekovnoj borbi za opstanak na ovim prostorima uspio da izbori najveću pobjedu u dosadašnjim situacijama.

„Ovo je velika pobjeda. Zahvaljujući žrtvama naših sinova, našeg srpskog naroda, stvorena je Repubika Srpska kao garant opstanka našeg naroda na svojim vlastitim prostorima“, rekao je on.

Milutinović je poručio da se, sa političkog aspekta, mora čuvati ono što je garancija uspjeha i održanja Srpske, a to je sloga i jedinstvo srpskog naroda.

On kaže da zamjera mnogim političkim aktivistima što nemaju smisla da uoče ono što je najbitnije, a to je čvrsto jedinstvo i zajednički rad i borba.

„Iza sebe ostavljamo sve ono što je ružno i gledamo kako da očuvamo Repubiku Srpsku, jer je za nju data ogromna cijena i mnogo života“, rekla je supruga poginulog borca Milojka Jokić.

(www.palelive.com / Srna / Foto M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare