Pokret: Preseljenje CJB IS bi dodatno otežalo lošu bezbjedonosnu situaciju u Palama

0

Zvanično najavljeno preseljenje Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo od strane ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske g. Dragana Lukača, iz opštine Pale u opštinu Istočno Novo Sarajevo, moglo bi dodatno otežati bezbjedonosnu situaciju u Palama.

Prema podacima CJB Istočno Sarajevo stopa kriminaliteta je najveća u Palama, sa tendencijom porasta, a broj krivičnih djela u prvom kvartalu ove godine je povećan za gotovo 18%. Ni pojačane mjere bezbjednosti nakon ubistva pok. Sofije Vukadin, i velikih protesta u Palama iz marta 2013. godine, nisu značajnije promijenile bezbjedonosnu situaciju, zato što su teška krivična djela i dalje učestala. Teška ekonomska situacija u Republici Srpskoj se odrazila i na porast krivičnih djela, pa je nezadovoljstvo građana Pala sa najavljenim preseljenjem potpuno opravdano. Obrazloženje za preseljenje koje je objavljeno u medijima nema nikakvo uporište u statistikama, pa se nameće logičan zaključak da se radi isključivo o političkoj odluci.

Pozivamo nadležne institucije, lokalnu vlast i sve političke partije da situaciju u Palama shvate krajnje ozbiljno, i da svi radimo na povećanju stepena bezbjednosti građana. Selidbom institucije koja bi bezbjednost trebala da pruži dobijamo još više nesigurnosti. Preseljenje sjedišta CJB Istočno Sarajevo bi, takođe, moglo pojačati političke podjele u Gradu Istočno Sarajevo. U ovako teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji to nikako nije dobro.

Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova RS da još jedanput razmotri odluku o preseljenju sjedišta ove važne institucije.

Radosav Živković
predsjednik Izvršnog odbora Pokreta

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare