Poginuli demineri Savo Kalajdžić i Slaviša Pljuco

1

Demineri Savo Kalajdžić (42) i Slaviša Pljuco (52) iz Pala su poginuli, a njihov kolega Radomir Cerović (35) je povrijeđen u nesreći koja se desila u nedjelju ujutro prilikom pokušaja uklanjanja mine na veoma nepristupačnom terenu na području Donjih Mušića, kod Kupresa, gdje su bile dvije vrste mina.

Policija je tokom dana uspjela da se probije do nepristupačnog terena i tijela stradalih i da uradi uviđaj kako bi se utvrdilo na koji način je došlo do nesreće. Kako saznajemo, povrijeđeni deminer je prevezen u bolnicu u Livnu, operisan je i nije bio životno ugrožen.

Tragedija se, prema dosadašnjim informacijama, desila oko osam časova, dok su demineri čistili prostor i pravili zaštitu oko uočenih mina PMR-3. Stradali demineri, kao i njihov povrijeđeni kolega, radili su za Udruženje „Pazi, mine“ iz Viteza, koje u saradnji s humanitarnom organizacijom „Pro Vita“ iz Mostara radi na projektu deminiranja „Malovan“.

Prema riječima Davora Kolende, analitičara protiv-minske akcije i direktora Centra za humanitarno razoružanje iz Mostara, nastradali demineri su bili uposlenici nevladine organizacije „Pazi, mine“, koja je izvodila radove za potrebe „Šumarije Kupres“ .

„Projekat traje od prošle godine i na njemu je predviđeno da se nađe oko 1.350 mina, a dosad je nađeno preko 700 mina i preko 500 neeksplodiranih ubojitih sredstava“, rekao je Kolenda.

Prema njegovim riječima, poginuli demineri pronašli su minu PMR-3 specijalne izvedbe s posebnim upaljačem, koji je puno osjetljiviji nego kod ostalih resprskavajućim mina.

U blizni tih mina nalazile su se nagazne mine s klackalicom PMA-3.

„Pretpostavlja se da je nekom greškom u procedurama aktivirana ta PMR-3 od koje su obojica poginula na licu mjesta, ali to će istraga utvrditi“, rekao je Kolenda.

Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), kazao je da je nesreću izazvala protivpješadijska mina PMR-3 prilikom pronalaska i čišćenja prostora.

„Policija je uspjela nekako da se probije kako bi izvukla tijela. Istraga je u toku i na mjesto nesreće su stigli policija i nadležni tužilac“, kazao je Obradović.

Federalna uprava civilne zaštite odmah je ponudila pomoć.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, rekao je da je ovo je velika tragedija koja se, nažalost, dešava 25 godina nakon rata.

„Sve to pokazuje koliko je ovaj posao opasan, pored toga što je težak. Ne možemo sebi da dođemo“, kazao je Solak, navodeći da će istraga pokazati tačan uzrok nesreće.

(www.palelive.com / Nezavisne Novine)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Molim administratora da ispravi grešku u prezimenu žrtve. Red je da im se imena pamte kako treba!