Podzemni dragulj Romanije

0

Pećina Orlovača jeste jedna od najvećih poznatih pećinskih sistema u RS. Stručni saradnik za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa u paljanskom Kulturnom centru jeste Mladen Samardžić, čovjek koji vodi svakodnevnu i najveću brigu o ovom nestvarno lijepom dragulju prirode u srcu Romanije. Nedavno je pećina Orlovača posve zasluženo nagrađena „Srebrnom pahuljicom“, priznanjem Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo za doprinos u razvoju turizma. Razloga za takvu odluku u 2009. godini bilo je i više nego dovoljno, imajući u vidu činjenicu da su ovu mikrodestinaciju redovno posjećivale organizovane grupe turista i mnoge đačke ekskurzije, što je bila i nova potvrda da sama pećina i lokalitet oko nje imaju veliku i realnu šansu da ta cjelina postane i funkcionalan turistički kompleks.

– Pećinu Orlovača ove godine posjetilo je veoma mnogo turista, a često su tu bili i đaci iz mnogih krajeva Srpske i Srbije, koji su posjetu ovoj destinaciji uvrstili u planove svojih ekskurzijskih putovanja – kazao je za „Fokus“ Mladen Samardžić, ističući da su svi ostajali naprosto zadivljeni viđenim pećinskim ukrasima i sudeći po njihovim riječima odnijeli više nego pozitivne utiske.

Samo priznanje mu godi, ali naglašava da u njemu, prije svega, prepoznaje novu šansu za Orlovaču da konačno bude proglašena spomenikom prirode i stavljena pod institucionalnu zaštitu, što bi omogućilo da postane još prepoznatljivija destinacija i svojevrstan turistički brend sarajevsko-romanijskog regiona i RS u cjelini.

– Svi posjetioci Orlovače u prilici su da vide nesvakidašnji pećinski nakit, zbog kojeg ovu pećinu stručnjaci i svrstavaju u grupu istinskih prirodnih dragulja. U unutrašnjosti je uređena i savremeno osvijetljena 560 metara duga turistička staza – objašnjava Samardžić i dodaje da je, a to je i ocjena stručnjaka, Orlovača i pravo mjesto za istraživanja u brojnim oblastima.

Očekuje da će realizacija planova koji predviđaju asfaltiranje prilaznog puta kao i parking-prostora, te izgradnju brvnare i sjedišta za vodičku službu, unaprijediti postojeće uslove i stvoriti pretpostavke da Orlovača ubuduće u cjelodnevnom terminu bude otvorena za posjetioce.

– Bilo bi poželjno, a to zavisi od mogućnosti da se izgradi i vodenica na rijeci Sinjavi, jer to bi doprinijelo još ljepšem ukupnom ambijentu – zaključuje Samardžić.

Etno-selo

Sve analize turističkog potencijala Orlovače ukazuju da se prirodni kompleks pećine i njene neposredne okoline može prilagoditi onome što se stručno naziva turističko-ekološka destinacija visokog ranga.

– Ako bi bio ostvaren plan da se na ovom lokalitetu izgradi i etno-selo romanijskog tipa, sa stalnom etnografskom muzejskom postavkom i to bi zasigurno bio segment koji bi Orlovači dao jednu novu, turistima još primamljiviju dimenziju, a onda bi i posjećenost bila i češća i masovnija – rekao je Mladen Samardžić.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare