Podrška voćarima da plasiraju proizvode

0

Na Palama je danas održan sastanak učesnika u projektu „Opremanjem i edukacijom do stvaranja lanca vrijednosti – podrška poljoprivrednim proizvođačima opštine Pale“, na kome je iskazana podrška voćarima kroz nabavku i montiranje hladnjače i donaciju sadnog materijala.

Predsjednik Poljoprivrednog Udruženja „Podmladak“ sa Pala Slaven Vučićević rekao je da projekat obuhvata nabavku i montiranje hladnjače zapremine deset tona koja će održavati voće i u svježem i u zaleđenom stanju.

„Ovaj projekat obuhvata i bespovratnu donaciju sadnog materijala, kao i poljoprivrednu mehanizaciju. Naše Udruženje broji 43 člana i ova pomoć zaista mnogo znači poljoprivrednicima koji proizvode veće količine voća, koje ćemo sada moći plasirati i u zimskom periodu“, dodao je Vučićević.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je ukupna vrijednost projekta 130.000 KM, a da je lokalna zajednica iz budžeta izvojila 30.000 KM.

„Nastojimo da uvežemo poljoprivredne proizvođače koji će, preko svog udruženja i gradske pijace `Pale` pokušati, a nadamo se i uspjeti, da plasiraju svoje proizvode na lokalno tržište. Ideja je da to bude održivo i da se tržište u narednom periodu samo još više razvija“, naveo je Jugović.

On je dodao da će opština u narednom periodu podijeliti određen broj plastenika, a sa Ministastvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pokrenute su aktivnosti na realizaciji tog projekta.

„Nastojaćemo da dodijelimo plastenike veće površine, koje će dobiti oni koji se zaista bave proizvodnjom za tržište“, rekao je Jugović.

Projekat se implementira putem mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2020/2021. godini, uspostavljenog kroz zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske /IRB/ i UNDP u BiH.

Menadžer projekt Vanja Vukojičić zahvalila je opštini Pale za iskazani interes da podrži poljoprivredne proizvođače, kao i partnerima na projektu – Gradskoj pijaci Pale, Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu i Udrženju „Podmladak“.

„Ovim projektom prvenstveno će biti obuhvaćeni voćari da bi uspostavili lanac koji će moći da funkcioniše dugoročno i koji će na kraju krajeva da postavi bazu za osnovu i razvoj dalje poljoprivredne proizvodnje“, rekla je Vukojičićeva.

Ona je dodala da je do sada realizovan niz aktivnosti, kao što su nabavka i instaliranje hladnjače na Gradskoj pijaci Pale, a uspostavljen je i ugovorni odnos prema kome je Gradska pijaca dala prostor na korištenje opštini Pale kako bi se mogla instalirati hladnjača.

Vukojičićeva je navela da je i Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu oformio program prema kome će se vršiti obuke poljoprivredih proizvođača.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare