Podrška uklanjanju riječi „genocid“ sa spomen-obilježja

0

VIŠEGRAD – Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ podržava i pozdravlja akciju vlasti opštine Višegrad kojom je sa bošnjačkog spomen-obilježja na groblju na Stražištu izbrisana riječ genocid.

Iz BORS-a navode da je postavljanje ploče sa ovim natpisom bila isključivo provokacija bošnjačkih udruženja predvođenih Bakirom Hasečić i Bilalom Memiševićem, jer je svim dobronamjernim stanovnicima Višegrada, Republike Srpske i BiH dobro poznato da tokom proteklog rata u ovoj opštini nije bilo nikakvog genocida, da do postavljanja spomenika niko nije ni pominjao tu riječ, te da nijedan međunarodni sud, kao ni sud u Republici Srpskoj i BiH nije izrekao presudu zbog navodnog genocida u Višegradu.

„Zbog toga je odluka opštinskih vlasti potpuno u skladu sa zakonom i njom je konačno prekinuta i samovolja Hasečićeve i Memiševića i njihovo šerifsko provođenje zakona, a posebno je važno što su riječ uklonili predstavnici lokalnih vlasti, odnosno institucija, a ne revoltirani srpski narod koji je nakon gotovo dvogodišnjeg trpljenja provokacije bio spreman i na ovakav čin“, ističe se u saopštenju.

Boračka organizacija Republike Srpske poziva vlasti opštine Višegrad da na isti način spriječe i pokušaj izgradnje „spomen kuće“ u Višegradu, jer je, kako navodi, i to još jedan pokušaj podvale i manipulacije žrtvama i istinom o proteklom ratom i da je cilj i ove akcije okrivljivanje Srba da su genocidan narod i zločinci.

„Želimo napomenuti da Boračka organizacija nema ništa protiv utvrđivanja prave istine o proteklom ratu, da BORS poštuje sve žrtve i njihova obilježja, ali i tražimo da se poštuju zakoni Republike Srpske, da se o žrtvama govori istinito a ne da se njima manipuliše, te da se spriječe i zaustave svi pokušaji provokacije i vrijeđanja dostojanstva svih građana Republike Srpske, a posebno srpskog naroda koji je najbrojniji u njoj“, navodi se u saopštenju.

Boračka organizacija izražava nadu da će jučerašnji slučaj iz Višegrada biti primjer i za ostale opštine i gradove u Republici Srpskoj na koji način da se bore protiv provokacija, protiv manipulacije žrtvama i proteklim ratom, jer se samo vladavinom prava i širenjem istine jača Republika Srpska, ali istovremeno stvaraju pretpostavke za potpuno pomirenje i budući miran suživot na ovom prostoru.

Sa spomenika žrtvama rata u Višegradu juče je obrisana riječ „genocid“, čime je ispoštovano rješenje opštinskog građevinskog inspektora LJiljane Ćirković o uklanjanju te sporne riječi.

Predsjednik Udruženja žrtava rata Bakira Hasečić pokušala je da spriječi brisanje riječi i ulaz komunalaca u muslimansko groblje na kojem je spomenik, ali su je u tome spriječili policajci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare