Podrška snimanju filma o NATO bombardovanju

0

SOKOLAC – Opština Sokolac obećala je Udruženju „Bastion“ iz Brčkog saradnju i dala podršku projektu snimanja filma o NATO bombardovanju i posljedicama u Republici Srpskoj i SR Jugoslaviji.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima nakon današnje posjete ovog brčanskog udruženja da je riječ o veoma značajnom projektu kojim se želi prikazati stvarno stanje o ratu u BiH kako bi u svjetsku javnost izašla istina o dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine, kao i o krizi na Kosovu i Metohiji od 1999. godine.

On je izrazio zadovoljstvo što iza ovog projekta stoji redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu doktor Danica Grujičić, sa kojom su predstavnici grada Istočno Sarajevo prošle godine razgovarali o ovoj temi.

Bjelicu raduje, kako kaže, što je ovaj projekat dobio podršku grada Beograda preko Kancelarije za mlade i što će ga, kako je najavljeno, podržati i vlade Republike Srpske i Srbije.

Arsen Pavlović iz Udruženja „Bastion“ rekao je da se trenutno radi na pripremama za snimanje filma o NATO bombardovanju i njegovim posljedicam po zdravlje ljudi, prvi put u Republici Srpskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Prema njegovim riječima, „Bastion“ je uspostavio sporazumnu saradnju sa beogradski Udruženjem „Zdravo mladi“, koje vodi glavni projekat u Srbiji, tako što će udruženje iz Brčkog voditi projekat na teritoriji Srpske radi bolje organizacije i logistike.

Pavlović je rekao da početak snimanja filma zavisi od epidemiološke situacije.

Direktor sokolačkog Doma zdravlja Adrijana Stanar istakla je da su vođenjem registra u ovoj, kao i drugim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, u posljednjih 12 do 13 godina, došli do podatka da je povećan broj oboljelih lica od karcinoma i masovnih nezaraznih bolesti.

Ona je dodala da postoje neke indicije da se to dovodi u vezu sa dešavanjima na prostoru Srpske i BiH od 1992. do 1995. godine i da bi sve to moglo biti posljedica NATO bombardovanja sa projektilima koji su imali u sebi osiromašeni uranijum.

Udruženje za očuvanje srpske tradicije i kulture „Bastion“ formirano je prije dvije godine u Brčkom i kroz saradnju sa Udruženjem „Zdravo mladi“ iz Beograda prikuplja podatke o lokacijama i priprema se za snimanje filma o NATO bombardovanju u minulim ratnim sukobima na području Srpske i bivše SR Jugoslavije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare